Logo UHasselt

menu

UHasselt


Agenda

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Lezing Vanthielen & Vanthielen | Economie & Ecologie | Case: SOS Noordpool

PRAKTISCH

03 feb 2015 19.00 uur - 21.00 uur


GreenVille (mijngebouw), Centrum-Zuid 1111 (gps adres: Pastorijstraat), 3530 Houthalen-Helchteren


Inschrijven

Cleantech Community Limburg en Continéo – de vernieuwde alumniwerking van de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van de Universiteit Hasselt – bieden u een unieke duolezing op dinsdag 3 februari 2015 door Vanthielen en Vanthielen. Professor (internationale) economie Walter Vanthielen was decennia lang een begrip aan de UHasselt.

Internationale handelspolitiek, financiële markten, en milieueconomie zijn enkele van zijn favoriete thema’s. Dochter Francesca deelt zijn fascinatie voor economie en vulde recent haar diploma TEW aan met een master Vergelijkende en Internationale Politiek. In haar masterproef focuste ze o.a. op het statuut van de Noordpool, een schijnbaar rustig oord van sneeuw en ijs. Maar schijn bedriegt, want op en rond de Noordpool liggen ook enorme olie- en gasvoorraden. Door de opwarming van de aarde smelt steeds meer ijs waardoor het voor oliemaatschappijen mogelijk wordt deze voorraden aan te boren. De eerste stappen zijn gezet. Shell en Gazprom hebben contracten voor testboringen. Maar met de grillige natuur en weersomstandigheden in het noordelijke gebied lijkt een volgende natuurramp alleen een kwestie van tijd. Net als de Zuidpool zou daarom ook de Noordpool het statuut van een wereldreservaat moeten krijgen.

In deze unieke duolezing start Prof. Vanthielen met enkele kritische blikken voor- en achteruit wat betreft de huidige wereldpolitiek. Welke economische modellen voorspellen wat we vandaag zien? En van daaruit geeft hij de opstap aan Francesca die u warm maakt voor de goede klimaatzaak.

 

Programma

- 19.00u: Verwelkoming door Alain Yzermans, voorzitter GreenVille NV en UHasselt alumnus handelsingenieur 1989
- 19.05u: Inleiding door Prof. dr. em. Walter Vanthielen
- 19.30u: SOS Noordpool door Francesca Vanthielen
- 20.50u: Slotwoord door de heer gouverneur Herman Reynders, voorzitter Cleantech Antenne Limburg en UHasselt alumnus handelsingenieur 1980
- 21.00u: Receptie

 

Inschrijven

Inschrijven is GRATIS, maar online inschrijven is wel verplicht voor maandag 26 januari 2015.

Deelname geldt als bijscholing voor Milieucoördinatoren.

 

Partners

Meer info

Inschrijven