Logo UHasselt

menu

UHasselt


Agenda

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Pathologie, geen ‘dode’ materie

PRAKTISCH

12 okt 2015 14.00 uur - 17.00 uur


Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6


CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.beInschrijven

De zoekterm patholoog levert bij Google al gauw een verwijzing op naar het onderzoek van stoffelijke overschotten, zelfs bij het populaire Wikipedia. Nochtans gebeuren lijkschouwingen in België bijna uitsluitend binnen de context van een gerechtelijk onderzoek en worden ze uit- gevoerd door forensisch pathologen, specifiek hiertoe opgeleide artsen-specialisten.

Pathologische anatomie behelst in  feite het onderzoek van cellen en weefsels in de brede zin van het woord en heeft meestal tot doel tot een juiste diagnose te komen. Meer concreet bestudeert  een  patholoog  deze  structuren met het blote oog en onder de microscoop en verzamelt hij / zij de kenmerken van een ziekte die belangrijk zijn voor de behandeling. Zo
verwacht men van een patholoog een antwoord op de vraag of een ziekte goed- of kwaadaardig is, of letsels al dan niet volledig werden verwijderd, of een kwaadaardige tumor is uitgezaaid, enz.

Daarnaast speelt de patholoog ook een sleutelrol bij preventieve onderzoeken, zoals screening voor baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker.

Tenslotte verwacht men van een patholoog niet alleen dat hij de juiste naam op een ziekte plakt, maar dat hij ook bijkomende informatie verstrekt over het te verwachten ziekteverloop (prognostisch) en over zeer specifieke kenmerken die een aangrijpingspunt vormen voor nieuwe, vooruitstrevende behandelingen-op-maat (predictief).

 

Spreker

Prof. dr. Ruth Achten studeerde geneeskunde aan de Universiteit Hasselt (toen LUC) en aan de KU Leuven. Zij is als patholoog-anatoom verbonden aan het Jessa Ziekenhuis waar ze, naast de algemene pathologie, vooral de diagnostiek van hematologische aandoeningen behartigt. Naast haar klinische activiteiten is ze actief als docent histopathologie aan de Universiteit Has- selt en als consulent aan de Universiteit Antwerpen. Professor Achten heeft ook een bijzondere interesse voor biostatistiek en management, waarvoor ze meerdere opleidingen volgde; de daarmee opgedane kennis kan ze toepassen als lid van meerdere commissies en beleidsorganen.


 

Inschrijven