Logo UHasselt

menu

UHasselt


Agenda

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

In de grond is niet alles slecht …

PRAKTISCH

15 feb 2016 14.00 uur - 17.00 uur


Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw C

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6


CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be


Van in de oudheid zijn wij, mensen, nieuwsgierig naar wat er zich onder onze voeten bevindt, en dit ondanks een even natuurlijke vrees en afkeer voor het duistere, dat we associëren met die onderwereld. Onze interesse en een flinke dosis probleemoplossende creativiteit heeft ons ondertussen heel wat kennis bijgebracht, maar onderweg ook waardevolle stoffen en materialen en een hele reeks technieken om die ondergrond te exploreren.

Geologen beschouwen de bodem als een heel dunne en relatief jonge toplaag, het domein van de landbouwingenieur.  Zelf zijn ze eerder geïnteresseerd in de iets diepere ondergrond. De Vlaamse wetgever maakte van de woorden ‘bodem’ en ‘grond’ echter begrippen die vandaag een heel andere lading dekken. ‘Bodemonderzoek’ is in die zin bij ons bijna vanzelf geassocieerd  met verontreiniging, overbemesting, verzakkingen, enz., kortom met problemen. Waar bodemonderzoek plaatsvindt wordt het ergste verondersteld…

Maar in de grond is niet alles slecht. En het is soms verrassend wat bodemonderzoek, welke ook de aanleiding is, naar boven kan brengen aan schatten (ook van informatie). Met een beetje out-of-the-box denken, soms met DCI Morse in gedachten, maar vooral een flinke dosis boerenverstand leest de ondergrond soms zelfs als een spannende detective.

We leren de geologische kaart van België begrijpen en kijken met een ander oog naar het landschap. We passen onze inzichten toe op een aantal bekende fenomenen die met een beetje geologisch-technische achtergrond en wat zin voor geschiedenis een andere dimensie krijgen. Er is dan veel te vertellen, bijvoorbeeld over steenkoolmijnen, oude zinkfabrieken, ons drinkwater, wateroverlast, de taalgrens, rijke wijngaarden en keuterboeren, hoogspanningsmasten, een brouwerij, bakstenen, arseen en oorlogsijzer, een hersteld mirakel, de handel in vuistbijlen, enz. Wandelen door het bronsgroene Limburg is misschien nooit meer hetzelfde…

 

Spreker

Chris Cammaer is in 1985 afgestudeerd als licentiaat in de aard- en delfstofkunde (geoloog) aan de KU Leuven. Zij is lange tijd verbonden geweest aan de onderzoeksgroep toegepaste geologie van het vroegere LUC (nu UHasselt) en nadien bij het Studiecentrum Limburg voor Milieu, Geologie en Veiligheid (SLiM) vzw, een studiebureau dat het bodem- en grondwateronderzoek verderzette toen de groep bij het pensioen van de leidende prof. dr. T. Van Autenboer op- hield te bestaan. In 2007 richtte Chris Cammaer haar eigen éénvrouwszaak op; daardoor kon ze opnieuw focussen op de kern van bodem- en grondwateronderzoek en zijn zorgen om personeel vervangen door samenwerking binnen een groeiend netwerk van andere zelfstandige geologen en studieburelen.

Chris Cammaer heeft een erkenning als bodemsaneringsdeskundige type I en voor grondwatermodellering als MER-deskundige bodem en grondwater. Recent werd ze ook erkend als bodemkundige voor archeologisch onderzoek. De meeste rapporten waaraan ze werkt, komen tot stand in opdracht van bedrijven, andere studiebureaus of particulieren. Af en toe is er gelegenheid voor een wetenschappelijke publicatie.

Download hier de presentatie van de lezing >