Lezing 'Limburgse Dialecten - Het Joar van de Dialekte'

Martelarenlaan 42

3500 Hasselt

Lokaal Auditorium Louis Verhaegen

Op woensdag 21 december 2016 sluit de Universiteit Hasselt i.s.m. Veldeke Limburg, Veldeke Bels(j) Limburg en Veldeke Hasselt ‘het Joar van de Dialekte’ af met een lezing in het Hasselts dialect. UHasselt-prof Patrick Reygel vertelt in het hessels het ‘correcte verhaal’ van dr. Louis Willems (1822-1907) en zijn relatie met de jeneverindustrie in Hasselt.

Dokter Louis Willems (1822-1907), zoon van een jeneverstoker, leverde baanbrekend onderzoek rond de inoculatietechniek. Hij deed dit in een periode waarin de geneeskunde het begrip ‘besmetting’ niet eens erkende. Willems’ techniek bleek een effectief middel tegen de besmettelijke longziekte bij runderen. Een wereldwijde decimering in de negentiende eeuw van de veestapel – ook bij de Hasseltse jeneverstokers – werd vermeden. Dokter Willems genoot sindsdien wereldfaam.

Tijdens de lezing – doorspekt met beeldmateriaal en in het Hasselts dialect – wordt stilgestaan bij zijn werk, maar ook bij de (Hasseltse) jeneverindustrie en het belang van de runderen.

De Stoopkes zorgen voor het muzikale intermezzo. En na de lezing heffen we nog een glaasje op Louis Willems én het Hasseltse dialect.

Wanneer?
Woensdag 21 december 2016, 19.00u

Waar?
Universiteit Hasselt, Campus Hasselt, Oude Gevangenis, aula Louis Verhaegen