Logo UHasselt

menu

UHasselt


Agenda

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Van George Lemaitres Big Bang tot Einsteins gravitatiegolven

PRAKTISCH

30 jan 2017 14.00 uur - 17.00 uur


Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6


CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be


In 1927 breekt een jonge Belgische priester en natuurkundige met de aloude en diepgewortelde idee van een statisch heelal. Georges Lemaitre stelt op basis van Einsteins relativiteitstheorie dat ons heelal uitdijt en ontketent zo een ware revolutie in ons denken over de kosmos. In de jaren ’30 werkt Lemaitre zijn ideeën verder uit en legt zo de basis van wat we vandaag kennen als het oerknalmodel van het heelal.

In de lezing zal prof. Thomas Hertog de verwevenheid van de verschillende persoonlijke, historische en wetenschappelijke factoren bespreken die aan de basis hebben gelegen van Lemaitres briljante ontdekking. Hij zal ook stilstaan bij de reacties van de internationale wetenschappelijke wereld ten aanzien van Lemaitre’s hypothese, gaande van Einsteins initiële negatieve houding tot de uiteindelijke observationele vindicatie van het uitdijende heelal met de ontdekking van de kosmische achtergrondstraling in 1965, net voor Lemaitres overlijden. Tenslotte beschrijft hij hoe Lemaitre’s visie van de oerknal niet enkel terug te vinden is in moderne kosmologische modellen, maar bovendien centraal staat in het ambitieuze experimentele programma rond Einsteins gravitatiegolven.

Spreker

Prof. dr. Thomas Hertog studeerde Natuurkunde aan de KU Leuven. Hij behaalde zijn doctoraat aan de Universiteit van Cambridge met een proefschrift waarin hij de oorsprong van de kosmische expansie onderzoekt. Hij werkte als onderzoeker eerst aan de Universiteit van Californie en werd in 2005 fellow aan het CERN in Genève. Hij keerde terug naar Belgie in 2011 onder het Odysseus programma van de Vlaamse regering en werd hoogleraar aan het Instituut voor Theoretische Fysica van de KU Leuven.

Hij is een internationaal gerenommeerde kosmoloog en werkt nauw samen met Stephen Hawking. Aan de KU Leuven leidt hij een onderzoeksgroep die de oerknal bestudeert op basis van de snaartheorie, een speculatieve theorie die potentieel geldig blijft bij de oerknal, waarbij begrippen als ruimte en tijd hun betekenis verliezen. Hij geeft zowel gespecialiseerde als populariserende lezingen en voor zijn onderzoek was en is er veel aandacht in mediakanalen in binnen- en buitenland.