Dierproeven: een blik achter de schermen

11 dec 2017 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Het gebruik van proefdieren komt geregeld in de media en wordt vaak in een negatief daglicht gesteld. Toch zijn proefdieren essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en de aanmaak van vaccins. Bovendien is er de laatste jaren grote vooruitgang geboekt op het vlak van dierenwelzijn en ethiek. Om het brede publiek een realistisch beeld te geven over het onderzoek met dieren wordt er vandaag de dag gepleit voor een transparante communicatie. Binnen Vlaanderen zijn veel instellingen die met proefdieren werken, een engagement aangegaan om die openheid in hun beleid te implementeren. Met deze lezing willen we illustreren wat het werken met proefdieren inhoudt, zowel de praktische en administratieve taken als de ethische en wettelijke vereisten.

Sprekers

Prof. dr. ir. Quirine Swennen studeerde bio-ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven, en behaalde in 2006 haar doctoraat in deze discipline. Vervolgens werkte ze als post-doctoraal onderzoeker, achtereenvolgens aan de afdeling dierfysiologie aan de KU Leuven en het Biomedisch Onderzoeksinstituut van de Universiteit Hasselt. In 2015 werd ze aan de UHasselt tot docent fysiologie benoemd. Ze is lid van de Ethische Commissie Dierproeven en verantwoordelijke van de dierenwelzijnscellen.

Joke Vanhoof behaalde in 2012 een master in de biomedische wetenschappen aan de transnationale Universiteit Limburg. Na haar afstuderen ging ze aan de slag als coördinator van de proefdierfaciliteit aan de Universiteit Hasselt. In die functie is ze eveneens nauw betrokken bij het onderwijs met betrekking tot dierproeven. Zij is secretaris van de Ethische Commissie Dierproeven en lid van de dierenwelzijnscellen.