Strijd voor de vrede en hoe we die kunnen winnen

04 dec 2017 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Veel problemen zouden voorkomen kunnen worden door een meer inclusieve wereld, een wereld waarbij elke persoon en elke staat het gevoel heeft erbij te horen. In het Midden-Oosten vindt de bevolking dat ze niet kan aanschuiven aan het wereldwijd banket en ze komt vreedzaam of wreedzaam in opstand tegen haar corrupte leiders. Onze Syrië-strijders voelen zich niet thuis in ons land en vertrekken naar datzelfde Midden-Oosten om de wapens op te nemen, om eindelijk iemand te zijn.
Rusland, de grote verliezer van de Koude Oorlog, voelt zich vernederd door het Westen. Het voelt zich niet als gelijke opgenomen in de Euro-Atlantische veiligheidsarchitectuur. De Oekraïnecrisis is grotendeels het gevolg van dit gebrek aan inclusie.
Heel veel niet-kernwapenstaten vinden dat de negen kernwapenstaten hun verplichting tot nucleaire ontwapening niet nakomen, want nog altijd slingeren er op aarde 15.000 kernwapens rond. Zij zijn het beu om nog langer te wachten en willen kernwapens wereldwijd laten verbieden: iedereen gelijk voor de wet. Geen “have’s” en “have not’s”, want dat staat gelijk met exclusie, wat op termijn niet houdbaar is.
Indien we deze these over inclusie/exclusie in de wind slaan, wacht ons de combinatie van terrorisme en kernwapens (misschien vanuit Rusland): nucleair terrorisme. Hoog tijd om inclusie au sérieux te nemen, ook op wereldvlak.

Spreker

Prof. dr. Tom Sauer is professor Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek situeert zich in het domein van de internationale veiligheid. Hij studeerde politieke wetenschappen en internationale politiek in Namen, Leuven, Hull (VK), Bologna (Italië) en Harvard University (VS). Hij heeft vijf boeken geschreven, voornamelijk over de kernwapenproblematiek. In het Nederlands verscheen eerder “Vechten voor Vrede” (samen met Jorg Kustermans) (Lannoo, 2013), en verschijnt “Inclusie in de Internationale Politiek” ( Polis 2017). Daarnaast verschenen ook tientallen wetenschappelijke artikelen alsook een honderdtal opiniestukken in De Standaard, De Morgen, De Tijd, Knack, en deredactie. Prof. Sauer zetelt in de Raad van Bestuur van het Vlaams Vredesinstituut, en kreeg de titel Ambassadeur van de Vrede van Pax Christi Vlaanderen in 2009.