Bijna twintig jaar Europese Monetaire Unie: waar staan we nu?

12 mrt 2018 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Op 1 januari 2018 zal de Europese Monetaire Unie (EMU) precies twintig jaar bestaan. Het is een verhaal van eerst tien goede en daarna tien moeilijke jaren. Tijdens de goede jaren was de economische groei bevredigend, de inflatie onder controle en versterkte de cohesie tussen de hogere en lagere inkomenslanden binnen de eurozone. De moeilijke jaren werden gekenmerkt door een zware recessie in Griekenland, Portugal, Ierland en Spanje, die bijna tot het uiteenvallen van de eurozone leidde.

Over één punt zijn nagenoeg alle beleidsmakers het eens: de EMU bevat structurele constructiefouten die moeten worden gecorrigeerd indien we over twintig jaar de 40e verjaardag van de eenheidsmunt willen vieren. De gastspreker overloopt het wel en wee van twee decennia euro-geschiedenis. Hij analyseert de sterkten en zwakten van de monetaire unie. En hij schetst enkele mogelijke scenario’s voor de toekomst.

Spreker

Prof. dr. Filip Abraham studeerde economie en wijsbegeerte aan de KU Leuven. Hij doctoreerde aan de Universiteit van Michigan (USA). Thans is hij gewoon hoogleraar internationale economie en Europese integratie aan de KU Leuven en aan de Vlerick Business School. Hij doceert ‘International Business’ aan de Rocherster-Bern Executive MBA in Zwitserland. Verder was hij gasthoogleraar aan diverse Nederlandse, Duitse en Oostenrijkse universiteiten. Aan de KU Leuven was hij van 2005 tot 2013 vice-rector voor de groep humane wetenschappen.