Het humanisme in onze gewesten

26 mrt 2018 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

In deze lezing geeft de gastdocent inzicht in de manier waarop hij zijn historische romans opvat. Wat is realiteit? Wat is fictie? Waarom beperkt hij zich in zijn boeken tot het begrijpen van de zestiende eeuw? Daarna zal hij dieper ingaan op de doelstellingen van het humanisme zoals het na de middeleeuwen in onze gewesten openbloeide. Waar kwamen die doelstellingen vandaan? Waarin verschilt het hedendaagse humanisme van het zestiende- eeuwse? Waarom beschouwt men die zestiende eeuw als het begin van onze moderne tijden?

Na die korte theoretische beschouwing neemt hij ons mee door de boeken die hij over die periode geschreven heeft. Hij schetst de personages die erin voorkomen (Desiderius Erasmus, Pieter Gillis, Andreas Vesalius, Nicolaes Cleynaerts, Thomas More) en leest enkele uittreksels die voor hen typerend zijn. In het algemeen probeert hij het iconisch karakter van die grote namen af te zwakken, zodat we hen leren kennen als mensen van vlees en bloed.

Spreker

Joris Tulkens studeerde filosofie en klassieke talen te Leuven. In 1988 publiceerde hij zijn eerste verhalenbundel, De macht van het getal. Daarop volgden vijftien andere boeken, een CD-rom, enkele scenario’s verfilmd door VRT en IKON, een tentoonstellingscatalogus en enkele theatermonologen. In 2000 debuteerde hij bij Houtekiet als misdaadauteur. Hij publiceerde drie thrillers, alle drie genomineerd voor de Hercule Poirotprijs.

Na de thrillerperiode concentreerde hij zich op het schrijven van historische romans die zich alle afspelen in de eerste helft van de zestiende eeuw. De eerste titel was: Christenhond tussen moslims, over het leven van de Diestse humanist Nicolaes Cleynaerts. Na die eerste historische roman volgden De schaduw van Erasmus, De verloren droom van Pieter Gillis, Johanna de Waanzinnige, Vesalius en zeer onlangs Thomas More, een leven in vijf vriendschappen. Op die manier kreeg Tulkens een goed zicht op de manier waarop het humanisme zich in onze contreien ontplooide.