In Vlaamse velden klappen rozen open. Literatuur in de Eerste Wereldoorlog - Prof. Dr. Elke Brems

05 nov 2018 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

De titel van deze lezing komt uit Tom Lanoyes vertaling van het bekende gedicht ‘In Flanders Fields’ van John Mc Crae. Dat gedicht is symbool komen te staan voor de wereldwijde herinnering aan de loopgravenoorlog die in onze Westhoek werd uitgevochten. Klaprozen worden tijdens de huidige herdenkingsperiode (2014-2018) massaal gezaaid om tegemoet te komen aan onze hang naar symboliek. Literatuur maakt dus mee deel uit van de manier waarop we de werkelijkheid en de herinnering vorm geven: gedichten en verhalen geven er betekenis(sen) aan. In deze lezing zal de gastspreker een blik werpen op de literaire verwerking van de Eerste Wereldoorlog, toen en nu, en dit aan de hand van enkele voorbeelden.

Prof. dr. Elke Brems is deeltijds hoofddocent Nederlandse literatuur en Vertaalwetenschap aan de Faculteit Letteren van de KU Leuven. Ze doet onderzoek naar de 20ste-eeuwse Nederlandse literatuur in internationaal perspectief. Literatuur uit en over de Eerste Wereldoorlog onderzoekt ze in het kader van het project ‘Memory and Experience of the First World War’, dat uitgevoerd wordt samen met psychologen, politicologen en historici uit andere Vlaamse en Franstalig-Belgische universiteiten. Ze is ook actief als literatuurcriticus.