Utopie voor morgen: digitale gezondheidszorg

22 jan 2018 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

De moderne geneeskunde wordt geconfronteerd met de steeds grotere hoeveelheden data die van elke patiënt beschikbaar worden (genoomsequenties, biomedische beelden etc.). Vaak lijden patiënten ook aan meer dan één ziekte (en kan de (behandeling van de) éne ziekte de andere beïnvloeden), wat het plaatje nog complexer maakt. Daarenboven gaat het biomedische onderzoek razend snel vooruit en worden er in hoog tempo nieuwe behandelingen en therapieën ontwikkeld. We verwachten van onze artsen dat zij al deze informatie op een correcte manier kunnen combineren om ons de best mogelijke behandeling te geven. De steeds toenemende digitalisering van onze samenleving kan ook hier een belangrijke rol spelen. Digitale gezondheidszorg behelst het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën (ICT) om de gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren (definitie RIZIV). Dit is een bijzonder brede vlag, die nodig is om de bijzonder brede lading te dekken, gaande van electronische patiëntendossiers en electronische voorschriften, over draagbare apparaten die continu een aantal functies meten en doorsturen naar de arts, tot het gebruik van ‘big data’ en de ontwikkeling van ‘in silico’ [met de hulp van de computer] geneeskunde.

Aan de hand van verschillende voorbeelden zal de spreker een schets geven van de huidige status inzake een aantal deeldomeinen van digitale geneeskunde, dit vanuit verschillende perspectieven of gebruikers. De drie categorieën van gebruikers die hier aan bod komen zijn de patiënten, de zorgverleners en de industrie (medische apparaten en farmaceutische industrie).

Spreker

Prof. dr. Liesbet Geris is professor biomechanica en computationele weefselengineering aan de universiteiten van Luik en Leuven. Haar onderzoek spitst zich toe op het multi-schaal en multi-fysica modelleren van biologische processen. Samen met haar team gebruikt zij deze computermodellen om niet-genezende botbreuken te onderzoeken en nieuwe behandelingsmethoden in silico uit te testen. In 2011 kreeg ze een starting grant van de European Research Council om haar onderzoek te financieren. Ze heeft verschillende wetenschappelijke prijzen voor jonge onderzoekers in de wacht gesleept. Ze is actief in wetenschappelijke netwerking en beleidsvorming, vooral rond de thema’s interdisciplinariteit, in silico geneeskunde en gender. Zij is lid van de Europese Jonge Academie en voormalig voorzitter van de Belgische Jonge Academie en voorzitter van het Virtual Physiological Human Instituut.