Van de Loonse eilanden tot het Beiers bronsgroen beukenhout. De buitenlandse politiek van de graven van Loon - Dr. Jan Vaes

22 okt 2018 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Het graafschap Loon is in de ‘vaderlandse’ geschiedschrijving altijd wat verwaarloosd gebleven, omdat het nooit tot de Nederlanden behoorde maar tot 1795 als deel van het Prinsbisdom Luik ingebed lag in het Duitse Rijk. De graven van Loon hebben nochtans een vooraanstaande rol gespeeld, ook op het Europees toneel. Ongekend is dat zij door een uitgekiende huwelijkspolitiek grote veraf gelegen graafschappen wisten te bemachtigen. Zo bestuurden zij bijna vijf eeuwen (1100-1559) lang het Beierse graafschap Rieneck, in het hart van het Duitse Rijk en in de schaduw van de keizer.   Het graafschap Chiny, op de grens tussen het huidige België en Frankrijk, verwierven ze in 1226, waardoor de Loonse graven een actieve rol in Frankrijk gingen spelen. Zelfs het graafschap Holland kwam kortstondig in hun machtsbereik. Met een akelige afloop en verstrekkende gevolgen.

Vooral in Beieren en Chiny lieten de graven indrukwekkende burchten, stemmige abdijen en stedenschoon na. In een prachtige natuur. De spreker bracht dit ongekende patrimonium voor het eerst onder de aandacht in zijn lijvige publicatie over de graven van Loon (uitgeverij Davidsfonds / WPG, Leuven, 2016). Hij is tevens curator van de prestigieuze tentoonstelling ‘Limburg tussen staf en troon. Duizend jaar graafschap Loon’, die van oktober 2018 tot maart 2019 in de Landcommanderij van Alden Biesen wordt gehouden.

Loons Beieren vormt trouwens het thema van de jaarlijkse meerdaagse reis van de Seniorenuniversiteit.

Prof. dr. Jan Vaes is doctor in de oudheidkunde en kunstgeschiedenis en werd in 1991 laureaat van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. Hij was verbonden aan de KU Leuven en tot voor kort gastprofessor geschiedenis en cultuurgeschiedenis aan de Lerarenopleiding van het University College Leuven-Limburg. Hij publiceerde in Leuven, Den Haag, Parijs, Rome, Milaan. Hij doceerde vroegchristelijke en Byzantijnse kunst aan het Kunsthistorisch Instituut in Antwerpen en nog steeds kunstgeschiedenis en geschiedenis aan de gidsenopleiding van Toerisme Vlaanderen, afdeling Limburg. Hij is al jarenlang een gevierd spreker voor onder meer Davidsfonds Academie.