Logo UHasselt

menu

UHasselt


Agenda

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Bewijsgebaseerde vaccinologie of hoe wiskunde en statistiek helpen om de verspreiding van infectieziekten tegen te gaan. - Prof. Dr. Niel Hens

PRAKTISCH

13 mei 2019 14.00 uur - 17.00 uur


Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6


CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be


Om de verspreiding van infectieziekten zoals griep of de impact van interventies zoals een vaccinatieprogramma goed te kunnen inschatten, maken wetenschappers gebruik van wiskundige en statistische modellen. In deze lezing zal de gastspreker een beknopt overzicht geven van de geschiedenis van het modelleren van besmettelijke ziekten en toont hij de voornaamste resultaten van het onderzoek van de afgelopen 10 jaar, uitgevoerd aan de Universiteit Hasselt in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. Wiskundige en statistische methoden worden intuïtief aangebracht en de epidemiologische resultaten staan centraal in deze lezing. Enkele vragen die aan bod zullen komen zijn: Verhoogt de vaccinatie voor windpokken de kans op het krijgen van zoster [gordelroos / zona] op latere leeftijd? Hoe verspreidt kinkhoest zich? Hoe kunnen we een mogelijke uitbraak van een grieppandemie tegenhouden? Hoe komt het dat we de mazelen nog niet uitgeroeid hebben?

Prof. dr. Niel Hens studeerde wiskunde aan UHasselt en KU Leuven. In 2005 legde hij een doctoraat af over de analyse van onvolledige gegevens. Sinds 2009 is hij leerstoelhouder  in  bewijs-gebaseerde  vaccinologie  aan  de UAntwerpen en hoogleraar biostatistiek aan de UHasselt. Zijn onderzoek situeert zich in een interdisciplinaire en internationale omgeving. Hij is gespecialiseerd in het gebruik en de ontwikkeling van wiskundige en statistische methoden om epidemiologische vraagstukken op te lossen  en  inzicht  te geven in de verspreiding van infectieziekten. Hij publiceerde meer dan 190 wetenschappelijke werken en wordt regelmatig geconsulteerd door nationale en internationale instanties zoals ECDC (European Center for Disease Control) en WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Hij is houder van een prestigieuze ERC consolidator grant. Sinds 2017 is hij co-voorzitter van de Jonge Academie.