Logo UHasselt

menu

UHasselt


Agenda

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Door het oog van de kunstenaar - Dr. Frank Joseph Goes

PRAKTISCH

17 feb 2020 14.00 uur - 17.00 uur


Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6


CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be


De gastspreker zal het hebben over de invloed van oogafwijkingen op het artistiek werk van kunstenaars-schilders. Na een inleiding over de functie van het oog wordt de voorstelling van blindheid in de kunst van Rembrandt, Bruegel, Caravaggio en Picasso geïllustreerd.

In sommige gevallen is het verband tussen een oogaandoening en het werk van de kunstenaar overduidelijk. Denken we maar aan de cataract van Monet, de oogonstekingen van Maillol, de dementie van Louis Wain en van Willem De Kooning, de oogaandoening van Edvard Munch, de kleurzichtstoornis van Uderzo. In andere gevallen werd - en wordt - een fout verband gelegd tussen de voorkeur van geel bij van Goch en een intoxicatie, tussen de stijl van Modigliani en El Greco en astigmatisme, tussen een lichamelijke aandoening en de expressionistische werken van Egon Schiele.

Soms is het verband twijfelachtig. Hadden Rembrandt en Turner cataract en hoe beïnvloedde dat hun kunst? Waarom maakte Degas zijn mooiste werken toen hij zo goed als blind was? Leed Dürer aan strabisme of maakte hij stijlfouten? Had Mondriaan een kleurzichtstoornis? Waarom stapte Pissarro af van zijn impressionistische stijl?

Boek: Door het oog van de kunstenaar, 2017, uitgave in eigen beheer.

Dr. Frank Joseph Goes studeerde geneeskunde aan de KU Leuven en de specialisatie oogheelkunde aan de Universiteit Gent, waar hij het departement echografie opstartte. In 1984 begon hij in Antwerpen met het eerste extramuraal oogheelkundig centrum in de Benelux. In 1992 gebruikte hij als eerste in de Benelux de Excimer laser voor refractieve oogchirurgie. Over de refractieve techniek oogheelkunde organiseerde hij 11 congressen, gaf hij 400 voordrachten, publiceerde hij 270 wetenschappelijke artikels en 9 boeken. Ook verzorgde hij er 35 cursussen en 16 films over. In 2009 kreeg hij van de American Academy of Ophthalmology de “Life time achievement award“ en van de India governor of Maharashtra de “Gold Medal for professional merit”. Hij doet nu nog vrijwilligerswerk voor Light for the World, een ngo die ooghospitalen financiert in DRC, Tanzania en Rwanda.

Presentatie van de lezing