Logo UHasselt

menu

UHasselt


Agenda

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Och, Hiere God toch (Cyriel Buysse) - Jo Decaluwe

PRAKTISCH

16 dec 2019 14.00 uur - 17.00 uur


Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6


CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be


Twee verhalen zijn authentieke Buysse-verhalen, namelijk ‘Guust de profane’ en ‘Het bezoek van Engel Gabriël op aarde’. Twee andere verhalen, ‘De perenboom van Misere’ en ‘Fielemon de goochelaar’ vertaalde en herwerkte, bewerkte, hertaalde Cyriel Buysse uit het Frans naar het werk van Charles Deulin (Noord-Frankrijk 1827-1877).
Profane Guust is een leuke en ondeugende man die zalig sterft...
Mevrouw Misere met haar prachtige perenboom komt over als een verrassend mirakel...
Verder horen we hoe Filemon, de goochelaar, toch in de hemel geraakt en als de engel Gabriël terug komt wordt alles weer goed...
God, engelen en pastoors zijn inderdaad nooit ver weg in het programma. Het rijke Roomse leven, gezien door de bril van een bijzonder humoristische en milde Cyriel Buysse.

Jo Decaluwe volgde de opleiding regisseur drama aan het Hoger Rijksinstituut Toneel en Cultuurspreiding (RITS) Brussel, de opleiding acteur aan het Koninklijk Muziekconservatorium Gent en meester in de dramatische kunsten aan de Erasmus Hogeschool Brussel. Hij was directeur-bestuurder van Arca van 1967 tot 2001, docent aan het Hoger Rijksinstituut voor Toneel- en Cultuurspreiding Brussel en voordrachthouder aan het Koninklijk Muziekconservatorium Gent. Hij was gastdocent aan het Filozofika Fakulta Karlovy Unniversity Praag (Tjechië) en aan UNAM Windhoek (Namibië). Hij is stichter-voorzitter van Theater 19 Brugge van 1973 tot 1986, stichter- afgevaardigd-beheerder Vlaams Cultureel Centrum Roeland Gent van 1987 tot 1991. Hij is ook lid van het Dagelijks Bestuur en van de Raad van Beheer van het NTGent vanaf juli 2001. Sinds 1989 is hij ondernemer van Tinnenpot.