Logo UHasselt

menu

UHasselt


Agenda

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Onlife: Uitloggen kan niet meer. Ethische problemen met computertechnologie - Prof. Dr. Katleen Gabriëls

PRAKTISCH

03 feb 2020 14.00 uur - 17.00 uur


Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6


CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be


De eerste echo van een baby staat al vlug online. ‘Smartphones’, ‘selfies’ en ‘apps’ kleuren onze woordenschat. Zelfs de dood maakt niet langer een onderscheid tussen online en offline. Onlife dus, want uitloggen is een illusie. Kinderen zijn online van voor de geboorte tot na hun dood, terwijl de laatste generatie die nog een helder onderscheid tussen ‘online’ en ‘offline’ kan maken vandaag leeft.

Meer dan één op drie Vlaamse volwassenen zou dagelijks minstens drie uur met zijn/haar smartphone bezig zijn. En dat terwijl het World Wide Web nog maar sinds 1989 bestaat en de eerste iPhone sinds 2007. Ondertussen voltrekt het ‘internet der dingen’ (Internet of Things) zich volop.
Deze lezing biedt een ethische reflectie op onze voortdurende digitale verbondenheid. We moeten niet alleen onze data en gegevens goed beschermen, maar ook onze ethische waarden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat technologische vooruitgang ook ethische vooruitgang betekent?

Prof. dr. Katleen Gabriels is moraalfilosofe, gespecialiseerd in computerethiek. Ze studeerde Germaanse talen en Moraalwetenschappen aan de KU Leuven, UGent en de Universiteit van Helsinki. Ze doctoreerde aan de VUB met een onderzoek over moraliteit in de virtuele wereld. Ze werkte ook als postdoctoraal onderzoeker en universitair docent aan de VUB. Nadien werkte ze als Assistant Professor aan de TU Eindhoven. Nu is ze als Assistant Professor aan Maastricht University verbonden. Zij is de auteur van Onlife, door Liberales uitgeroepen als ‘Boek van het jaar 2016’. De Leerstoel Willy Calewaert 2018-2019 werd aan haar toegekend door de faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB.