Logo UHasselt

menu

UHasselt


Agenda

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Pijnbestrijding anno 2020: meer dan een aspirientje - Prof. Dr. Bart Morlion

PRAKTISCH

02 mrt 2020 14.00 uur - 17.00 uur


Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6


CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be


Pijn is een complex verschijnsel en heeft veel gezichten. Acute pijn heeft in de meeste gevallen een zinvolle betekenis, die ons lichaam waarschuwt voor aanwezige of dreigende weefselbeschadiging. Chronische pijn heeft deze waarschuwingsfunctie echter verloren en gaat gepaard met lichamelijk en psychisch lijden. Chronische-pijnpatiënten worden gekenmerkt door neerslachtigheid, moedeloosheid, angst- en depressiestoornissen, sociale isolatie, fatalisme, passieve afhankelijkheid, misbruik van middelen, enzovoort. Ieder individu ervaart pijn op zijn of haar manier, de beleving ervan wordt gekleurd door persoonlijke en socioculturele achtergronden. Pijn is dus subjectief.

Wat betreft pijnstillende technieken denkt iedereen onmiddellijk aan de klassieke pijnstillers en verdovende spuiten. Pijnspecialisten zetten echter meestal minder alledaagse pijnbestrijdingstechnieken in. De pijnstillende werking van eeuwenoude huis- en tuinmiddeltjes wordt intensief wetenschappelijk onderzocht. Ook nieuwe technologieën vinden hun ingang in de pijnbestrijding. Belangrijker nog is de kracht van het brein op de verwerking van pijnprikkels. Deze pijnstillende breinprocessen kunnen ook therapeutisch beïnvloed worden. In de interdisciplinaire multimodale aanpak van pijn is naast deze medisch-technische aanpak ook een belangrijke rol weggelegd voor kinesitherapie, ergotherapie, psychotherapie, gedragstherapie, maatschappelijk werk en begeleiding in het arbeidstraject.

Meer lezen? Bart Morlion i.s.m. Kolet Janssen - Wanneer de pijn blijft - Kwaliteitsvol leven ondanks chronische pijn - 192 blz., ACCO Leuven 2012 (ISBN: 9789033486579)

Prof. dr. Bart Morlion is van opleiding geneesheer specialist in de anesthesiologie en specialiseerde zich verder in pijnbestrijding. Hij is medisch hoofd van het Leuvens Algologisch Centrum, het multidisciplinaire pijncentrum van UZ Leuven. Hij is tevens docent aan de KU Leuven. Hij doceert pijnbestrijding en farmacologie aan de KU Leuven, KULAK, en meerdere buitenlandse universiteiten en hogescholen. Van 2006 tot 2012 was hij voorzitter van de Belgian Pain Society. Sinds 2017 is hij voorzitter van de European Pain Federation. Hij is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland. Hij is auteur van talrijke wetenschappelijke artikelen en boeken, waaronder een boek voor het brede publiek met als titel: “Wanneer de pijn blijft”, verschenen bij ACCO. Hij wordt regelmatig geraadpleegd voor duiding rond het thema pijn in de geschreven pers, radio en TV.