Technologie, artificiële intelligentie en biologie in het tijdperk van single-cell genomica - Prof. Dr. Stein Aerts

14 okt 2019 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Prof. dr. Stein Aerts zal een inleiding geven tot ons erfelijk materiaal, ons “genoom”, en aan de hand van verschillende toepassingen uitleggen hoe ons DNA de informatie bevat om duizenden verschillende celtypes in ons lichaam aan te maken. Ook het gebruik van bio-informatica, Big Data en artificiële intelligentie in biomedisch onderzoek zullen aan bod komen.

Prof. dr. Stein Aerts heeft een multidisciplinaire achtergrond, met een Master diploma Bio-Ingenieur (KU Leuven) en een aanvullend diploma Computerwetenschappen (VUB). Hij behaalde zijn doctoraat in de Ingenieurswetenschappen, meer bepaald in de bio-informatica, en tijdens zijn postdoctoraal onderzoek bestudeerde hij gen-regulatie in de fruitvlieg. Momenteel leidt hij het Laboratorium voor Computationele Biologie, verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) - Centrum voor Hersenonderzoek. Zijn laboratorium focust op het ontcijferen van de “regulatorische code” in ons DNA, gebruik makend van artificiële intelligentie en single-cell technologieën. Zijn meest recente wetenschappelijke bijdragen omvatten nieuwe computationele algoritmes voor de analyse van single- cell genomics data. Hij is mede-oprichter van het internationale “Fly Cell Atlas”- consortium. Zijn lab publiceerde onlangs de eerste atlas van alle celtypes in de hersenen van de fruitvlieg, en beschreef welke veranderingen er plaatsvinden in de hersenen tijdens veroudering. Hij is partner in het EU- LifeTime Consortium dat als doel heeft om single-cell genomics aan te wenden in klinische toepassingen, strevend naar een betere en meer gepersonaliseerde gezondheidszorg in Europa. Prof. dr. Stein Aerts ontving diverse prijzen, zoals de 2017 Prijs voor Bioinformatica van het Biotech Fonds, en de 2016 Bioinformatics Award van de Astrazeneca Foundation.