To Brexit or not to Brexit: That’s (still) the question... of Kroniek van een aangekondigde dood. - Prof. Dr. Erik Swyngedouw

06 jan 2020 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Toen deze tekst tot stand kwam (10 april 2019) was het nog steeds onduidelijk wat het Verenigd Koninkrijk zou beslissen over zijn relatie met de Europese Unie. En niemand wist wat de situatie vandaag, 6 januari 2020 zou zijn. De gastspreker zal de historische en maatschappelijke achtergrond van de schier eindeloze BREXIT-saga duiden. In het bijzonder zal hij aandacht besteden aan de radicale tegenstellingen en discussies die sinds het begin van het Britse lidmaatschap (en zelfs voordien) de samenleving verdeelden. Hij zal aangeven dat het Europa-debat in het V.K. altijd weer aangewend werd om nationale problemen en tegenstellingen toe te dekken, zowel door de linker- als de rechterzijde van het politieke spectrum. Vervolgens besteedt hij aandacht aan de breuklijnen die het debat en de impasse kenmerken. Ten slotte zal hij de stelling verdedigen dat de noodzakelijke aanpassingen aan de institutionele structuur van de Europese Unie een grotere kans op slagen hebben zonder het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk.

Prof. dr. Erik Swyngedouw is sinds 2006 professor Geografie aan de Universiteit van Manchester en verkozen lid van de Academia Europaea. Voordien was hij professor aan de Universiteit van Oxford. Hij was gastprofessor aan onder meer de universiteiten van Leuven, Gent, Sciences Po- Parijs, Washington, Sevilla, en Humboldt-Berlijn. Hij publiceerde onder meer over stedelijke politieke economie en politieke ecologie, en over politisering en democratisering. Recente boeken van hem zijn o.a. Liquid Power (MIT Press), The Post-Political and its Discontents (Edinburgh University Press), en The Urbanization of Water (Oxford University Press). Hij werkt aan een nieuw boek ‘Promises of the Political: Urban and Environmental Discontent in an Age of Depoliticization’ (MIT Press). Hij is houder van eredoctoraten aan de Universiteit van Malmö (Zweden) en Roskilde University (Denemarken).