Logo UHasselt

menu

Geneeskunde


Geneeskunde

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WERKEN MET AMBASSADEURS

“Geen artsen zonder patiënten en dus geen opleiding geneeskunde zonder patiënt-ambassadeurs.”

Geneeskunde draait niet om ziekten, maar om (zieke) mensen. En dat nemen we aan UHasselt ernstig. Je kan veel over Alzheimer, mucoviscidose, kanker en zo veel meer ziekten leren in tekstboeken, maar daarmee heb je nog geen idee van wat patiënten met een dergelijk ziekte ervaren, hoe ziekte en zorg hun leven beïnvloeden, en welke impact jij daar straks als arts op zal hebben. Daarom spelen patiënten in onze opleiding een essentiële rol. Hun bijdrage maakt het mogelijk om op een unieke manier in te zetten op alle vaardigheden die belangrijk zijn om een goede arts te worden, want wie kan beter dan de patiënten zelf aangeven wat een uitstekende arts onderscheidt van een minder goede. Aan UHasselt krijgen patiënten een echte plaats in de opleiding: we brengen patiënt-ambassadeurs samen die studenten doorheen de drie bachelorjaren meenemen in hun verhaal. Ze delen hun goede en minder goede ervaringen en maken studenten wegwijs in de kleine nuances die maken dat ziek zijn net wat meer dragelijk wordt.

Hierdoor wordt de leerstof al vanaf de start heel erg verrijkt door levensechte getuigenissen en krijg je als student al vanaf de bachelorjaren de kans heel nauw met patiënten in contact te komen.

Axel en Valerie zijn twee van deze patiënten-ambassadeurs. 

“Als mucoviscidosepatiënt ken ik mijn lichaam goed en heb ik graag mee de controle over mijn behandeling. Een goede arts is als een coach die zijn expertise en kennis hanteert en samen met mij op zoek gaat naar de beste behandeling gegeven mijn persoonlijke situatie.”
Valerie - 35 jaar mucoviscidose en diabetespatiënt

“Als drager van een erfelijke afwijking (Brugada-syndroom én ARVc, twee hartritmestoornissen, de ene van mijn moeder, de andere van mijn vader) komt mijn ziektebeeld in stapjes mijn leven binnen. De vragen en onduidelijkheden die ik in de eerste fase had bij het detecteren van een afwijking, zijn van een andere orde dan nu. Het ziektebeeld is nu helemaal uitgerold en mijn hart faalt soms of neveneffecten doemen op. Mijn arts is degene die helpt met de beste medische technieken en is tegelijk òòk mijn coach om mij mijn ziektebeeld zo goed mogelijk te doen begrijpen. Want hoe beter ik het begrijp, hoe meer innerlijke rust ik ervaar en hoe gezonder ik me voel. Dit geldt ook voor de mensen die om mij geven.”
Axel - 45 jaar - hartpatiënt