Logo UHasselt

menu

Biomedische wetenschappen


Biomedische wetenschappen

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WAAROM BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN STUDEREN?

Kennen en kunnen

Vanaf de eerste dag word je gevormd tot wetenschappelijk denker en onderzoeker. Je leert vaardigheden zoals kritisch denken, wetenschappelijke literatuur doornemen, een laboschrift bijhouden, een wetenschappelijk verslag schrijven, een proefopzet remediëren,… Daarnaast wordt de nadruk gelegd op het verwerven van praktische laboratoriumvaardigheden. Je leert hier ook werken met een laboschrift en er wordt veel aandacht besteed aan het veilig werken in een labo. Je wordt hierin sterk begeleid en op verschillende momenten geëvalueerd zodat je in het tweede jaar in nagenoeg elk opleidingsonderdeel de kans krijgt om deze laboratoriumvaardigheden verder te ontwikkelen tijdens de voorziene practica. Op het einde van het derde bachelorjaar volgt een intensieve laboratoriumtraining en langdurige praktijkervaring in het labo tijdens de bachelorproef.

Je leert doen via stages

of practica. Op ons programma staan ook doorgedreven stages in binnen- of buitenland. Daarbij scherp je je onderzoeksvaardigheden verder aan en maak je kennis met de wereld waarin je later zult terechtkomen (onderzoekscentra, ziekenhuizen, bedrijven…).

In je 3de bachelorjaar loop je 6 weken stage waarbij je een topic kiest gerelateerd aan één van de drie masterafstudeerrichtingen. In je 1ste masterjaar loop je een ‘juniorstage’ van 10 weken, waarbij je meedraait in een researchteam én concrete opdrachten uitvoert. In je 2de masterjaar loop je een ‘seniorstage’ van 30 weken waarbij je werkt aan je eigen onderzoeksproject. Je schrijft je onderzoeksvoorstel zelf uit (samen met je promotor), je voert je eigen onderzoek uit, je analyseert en interpreteert je eigen data en rapporteert hierover in je masterproef. Achteraf presenteer en communiceer je je resultaten – in postervorm – aan je medestudenten.

Je kunt kiezen uit een ruim aanbod van stages die nauw aansluiten bij jouw interesses. In onze databank zit een groot aanbod aan stageplaatsen: aan de Universiteit Hasselt, Maastricht University, in grote Limburgse ziekenhuizen (het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk), onderzoek binnen het Limburg Clinical Research Program (LCRP), Vlaamse biotech- en farmabedrijven zoals bijvoorbeeld Janssen Pharmaceutica maar ook op de UHasselt campus zelf in het Life Sciences incubatiecentrum Bioville. Je kan zelfs kiezen voor een stage in een buitenlands onderzoekslaboratorium. Daarnaast kun je in je 3de bachelorjaar of 1ste masterjaar ook nog eens een volledig semester in het buitenland studeren in het kader van Erasmus.

De opleiding zet in op een brede ontwikkeling

De opleiding zet ook sterk in op een aantal generieke vaardigheden die belangrijk zijn voor jouw brede ontwikkeling. Zo leer je samenwerken in team, schriftelijk en mondeling communiceren, ethisch denken en handelen, zelfstandig werken en problemen oplossen, …

Je bent zeker van een boeiende job

Een goede biomedicus is gegeerd op de arbeidsmarkt. Als biomedicus kun je terecht bij ziekenhuizen (zorgmanager, stafmedewerker beleid, wetenschappelijk medewerker…), overheden (projectcoördinator, beleidsmedewerker...), bedrijven (clinical research associate, clinical trial associate, project coordinator...) of kun je aan de slag als wetenschappelijk onderzoeker of leerkracht. Bovendien groeien onze alumni snel door in diverse functies in het bedrijfsleven, de zorgsector, onderzoek, overheid… Tijdens de opleiding maak je al in het eerste bachelorjaar kennis met het werkveld door inspirerende gastlezingen in elk kwartiel