Logo UHasselt

menu

Biomedische wetenschappen


Biomedische wetenschappen

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WAT DOET EEN BIOMEDICUS?

Als biomedicus heb je een klare kijk op hoe je de gezondheid van de mens kan verbeteren. Met je kennis over moleculen, cellen, weefsels/ organen… speur je naar het ontstaan van ziekten en denk je na over het voorkomen ervan. Tegelijkertijd ben je een innovator: je zoekt naar nieuwe manieren van preventie, diagnose en therapie. Zo ontwikkel je niet enkel nieuwe methoden voor het vroeger opsporen van ziekten, maar ook nieuwe behandelingen.

Als biomedicus ben je een cruciale schakel in de gezondheidszorg. Jouw kennis en expertise dragen bij tot het stellen van de juiste diagnoses of het effectief behandelen van patiënten. Iedereen die zorg nodig heeft én verleent, plukt de vruchten van het werk van de biomedicus! Jij vervult immers een brugfunctie tussen de verschillende partners in de gezondheidszorg (preventie, diagnose en therapie).

Nieuwe mogelijkheden

Het werkterrein van een biomedicus is uitgestrekt én constant in beweging. Je werkt samen met artsen en andere zorgverleners, maar ook met chemici, biochemici, fysici, ingenieurs, genetici… Uit de explosie van wetenschappelijke vooruitgang schep jij nieuwe mogelijkheden. Hoe wenden we big data aan om ziekten te voorkomen en te behandelen? Hoe kunnen we de nieuwste (communicatie) technologieën en apps gebruiken bij het voorkomen en vaststellen van bijvoorbeeld hartziekten? Hoe zorgen we ervoor dat we patiënten met bijvoorbeeld MS of reuma sneller kunnen behandelen? Hoe brengen we zorg meer naar een thuisomgeving via telemonitoring en apps? Aan zulke vragen zul je als biomedicus een bijdrage proberen leveren – of dat nu in een ziekenhuis, bedrijf of laboratorium is.