Logo UHasselt

menu

Biomedische wetenschappen


Biomedische wetenschappen

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WAT HOUDT BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN IN?

Juist omdat je oog moet hebben voor evoluties in de geneeskunde, wetenschap en technologie als hefboom tot nieuwe oplossingen, kom je tijdens de opleiding biomedische wetenschappen in aanraking met uiteenlopende disciplines:

  • Wetenschappelijke disciplines zoals biologie, chemie, biochemie en fysica;
  • Biomedische disciplines zoals genetica, fysiologie, pathologie, anatomie en immunologie;
  • en ‘jongere” disciplines zoals genomica (moleculaire genetica), proteomica (eiwitonderzoek), nanotechnologie en medische beeldvorming.

Zo leer je het antwoord op vragen zoals:

  • Hoe kan je een bepaald eiwit (snel) traceren in een staal van een patiënt?
  • Welke moleculaire ‘merkers’ in het bloed hebben een voorspellende waarde voor de gezondheid of de conditie van de patiënt?
  • Hoe kunnen we nanodeeltjes gebruiken bij de behandeling van de patiënt?
  • Hoe kunnen we de conditie van een patiënt op afstand volgen (telemonitoring)?

Nieuwe ontwikkelingen in het domein van o.a. cardiologie, oncologie, infectie, auto-immuunziekten, fertiliteit, neurowetenschappen, patiëntveiligheid,... krijgen een belangrijke plaats in de opleiding. Er is natuurlijk niet alleen de theorie. Je krijgt tijdens je opleiding ook de nodige laboratoriumvaardigheden aangeleerd. Zo leer je bijvoorbeeld cellen isoleren uit weefsels, DNA en eiwitten uit cellen halen en analyseren, een microscoop gebruiken en je eigen gegevens interpreteren met statistische tools. Bovendien zijn vanaf het eerste bachelorjaar in de opleidingsonderdelen inspirerende gastlessen voorzien door sprekers uit het beroepsleven.