Logo UHasselt

menu

CMK - Centre for Environmental Sciences


News and media

News and media

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERVIEW

Natuur en gezondheid - Prof. Dr. Michelle Plusquin

PRACTICAL

Nov 25, 2019 14.00 uur - 17.00 uur


Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6


CONTACT

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be


Tijd doorbrengen in de natuur heeft een herstellend effect op de menselijke gezondheid, ook op het vlak van geestelijke gezondheid en welzijn. Zo werd beschreven dat bij adolescenten een groene omgeving in huis gelinkt is met een beschermende invloed op emotionele en gedragsproblemen. Kinderen die een dag in een bosschool doorbrengen versus een dag in een klaslokaal rapporteerden een groter gevoel van geluk en energie, minder woede en stress. En recent ontdekten we dat tijd doorbrengen in de natuur tijdens de werkuren ervoor zorgt dat werknemers minder stress hebben en zelfs efficiƫnter worden.

Maar hoe komt het dat natuur een helend effect op de gezondheid heeft? Heeft het iets te maken met verhoogde fysieke activiteit, het vergroten van sociale contacten, het verminderen van geluids- en luchtverontreinigingsniveaus of misschien vooral het effect van een rustgevende omgeving?

Prof. dr. Michelle Plusquin studeerde biomedische wetenschappen aan het Limburgs Universitair Centrum (nu Universiteit Hasselt) en aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze promoveerde tot doctor in de Biologie in 2012 en onderzocht hiervoor effecten van stressoren op stamcellen. Daarna deed ze postdoctoraal onderzoek in de eenheid Epidemiologie aan de Universiteit Hasselt, gevolgd door een Marie Curie postdoctoraal onderzoek aan Imperial College London. Sinds 2016 is ze docent moleculaire epidemiologie in het Centrum voor Milieukunde (CMK) aan de Universiteit Hasselt. Zij is gespecialiseerd in effecten van de omgeving vroeg in het leven, en in moleculaire werkingsmechanismen die deze effecten biologisch verklaren. Zij is lid van de Jonge Academie.