CMK - Centre for Environmental Sciences

News and media

Will crops grow on marginal lands in a future climate scenario?

< OVERVIEW

Will crops grow on marginal lands in a future climate scenario?    Mar 09, 2020

/images/fieldresearchcentre/Infrastructure/LD_Koepel_bovenaan.jpg
Mar 09, 2020

The recently approved FACCE SURPLUS project BiofoodonMars, for which FWO is funding the Flemish participation, is starting its controlled experiments in the Ecotron Hasselt University.

The goal of the project is to test if biofortified and climate-resilient food and fodder can be produced on marginal soils, and involve partners from Estonia, Poland, France, Germany and Belgium. The role of UHasselt is to test what types of sustainable amendments can be beneficial on these soils in a future climate. Six ecosystem chambers are now being prepared to grow barley on a nutrient-poor and dry soil. They will follow a future climate scenarios issued from a collaboration from the Department of Hydrology and Hydraulic Engineering at the VUB.

For more information: see prof. dr. F. Rineau

(see also recently published article in HBVL on 22/02/2020:

Klimaat

Tovert gerst arme grond om in rijke landbouwgrond?

In de Ecotron in Maasmechelen zullen wetenschappers nagaan wat de invloed van de klimaatverandering is op gerst. Op die manier wil Europa nagaan of straks ook op arme grond landbouw mogelijk is.

Miranda Gijsen

In de schaduw van de schachtbokken van de mijn in Eisden voert de Universiteit Hasselt sinds 2018 baanbrekend onderzoek naar de gevolgen van de klimaatverandering. De Ecotron ligt in het Nationaal Park en omvat veertien klimaatkoepels met een reuzegrote bloembak, waaronder een hoogtechnologisch centrum schuilgaat. In elke koepel kan onder meer de temperatuur, neerslag en luchtvochtigheid nauwkeurig worden gecontroleerd. Zo kunnen niet alleen de huidige weersomstandigheden, maar ook toekomstige klimaatscenario’s worden nagebootst.

De Universiteit Hasselt werkt via de Ecotron mee aan een Europees onderzoek naar hoe arme gronden straks toch vruchtbaar kunnen zijn voor landbouw. “De ruimte die beschikbaar is om aan landbouw te doen, staat onder druk”, vertelt projectleider François Rineau. “Met dit onderzoek willen we nagaan hoe we arme gronden toch bruikbaar kunnen maken voor het telen van voedsel, voedergewas of biomassa.”

Europa investeert 1,5 miljoen euro in dit onderzoek, de UHasselt krijgt 165.000 euro subsidies om mee te werken. “Aan het project werken ook universiteiten en onderzoekscentra mee uit Frankrijk, Duitsland, Litouwen, Estland en Polen. Zij zullen allemaal veldexperimenten doen. Met onze Ecotron zijn wij uniek, omdat we als enige het effect van het klimaat op lange termijn kunnen simuleren en onderzoeken.” Het onderzoek van de Universiteit Hasselt zal dus een soort ijkpunt zijn, omdat het onder gecontroleerde omstandigheden gebeurt.

Gerst

Concreet zullen de onderzoekers experimenteren met gerst, een graansoort die ook goed groeit op arme grond. “In drie klimaatkoepels zullen we de gerst zonder toevoeging van meststof telen. In drie andere koepels zullen we silicium toedienen aan het blad van het gewas. Op die manier willen we in kaart brengen of gerst het beter doet met of zonder silicium en in welke klimaatomstandigheden dat wel of niet het geval is.”

Planten kunnen beter tegen stress door bijvoorbeeld droogte, als ze voldoende silicium kunnen opnemen. Daarnaast bevordert silicium ook het afweersysteem van planten, waardoor de uitbreiding van ziekten in het gewas wordt vertraagd.

Maart

De afgelopen drie jaar groeide in de veertien koepels van Ecotron de gezonde heide onder ons huidig klimaat. Maar door de hitte en droogte van de voorbije zomers is die heide in bijna de helft van de koepels volledig afgestorven. “Vanaf volgende week zullen we daarom in zes koepels de heide en bovenste laag aarde vervangen door nieuwe zandgrond uit het Nationaal Park”, licht projectmanager Natalie Beenaerts toe. “In maart zullen we in deze koepels gerst zaaien en kan het onderzoek starten. In de andere acht koepels wordt de heide verder onderzocht.”

De resultaten van het onderzoek worden ten vroegste in 2023 verwacht.