Logo UHasselt

menu

CMK - Centrum voor milieukunde UHasselt


Actueel

CMK  - Centrum voor milieukunde UHasselt

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Daling vroeggeboorten dankzij rookverbod    18 feb 2013

Daling vroeggeboorten dankzij rookverbod
18 feb 2013

De invoering van het rookverbod in België heeft geleid tot een afname van het risico op vroeggeboorten. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van prof. dr. Tim Nawrot, milieu-epidemioloog aan de Universiteit Hasselt. Na de invoering van het rookverbod in restaurants (2007) daalde het risico met 3,13%. Het risico op vroeggeboorten nam verder af met 2,65% na het rookverbod in cafés met eetgelegenheden (2010). De resultaten werden gepubliceerd in de prestigieuze British Medical Journal.

Dat (actief en passief) roken tijdens de zwangerschap de groei van een ongeboren kind schaadt en de duur van de zwangerschap verkort, is bekend. De invloed van de invoering van het rookverbod werd echter nooit eerder gemeten. Een team onderzoekers, onder leiding van prof. dr. Tim Nawrot (UHasselt), ging dan ook na of het recent ingevoerde rookverbod in België een effect had op het aantal vroeggeboorten.

In samenwerking met het Centrum voor Perinatale Epidemiologie namen de onderzoekers in totaal 606.877 geboortes sinds 2002 onder de loep. Bij elke fase van de invoering van het rookverbod (op openbare plaatsen en de werkvloer in 2006, in restaurants in 2007 en in bistro’s en cafés met eetgelegenheid in 2010) stelden ze een verlaging van het risico op vroeggeboorten vast. “Na de invoering van het rookverbod in restaurants was er een daling van het risico van 3,13%. Het risico op vroeggeboortes nam na 2010 nog eens af met 2,65%”, zegt prof. dr. Nawrot (foto), verbonden aan het Centrum voor Milieukunde van de UHasselt.

“Rookverbod = nuttig”

Het belang van het onderzoek valt niet te onderschatten. “Zeker als je bedenkt dat andere studies reeds hebben uitgewezen dat er een link bestaat tussen de vermindering in de zwangerschapsduur en gezondheidsproblemen in een later stadium van het leven”, zegt milieu-epidemioloog Tim Nawrot.

De resultaten moeten ook worden geïnterpreteerd in een bredere context. “Door de invoering van het rookverbod zie je dat de (actieve en passieve) blootstelling aan tabaksrook – die verdergaat dan enkel blootstelling in restaurants – in de gehele populatie afneemt. Dat toont meteen de waarde van de rookwetgeving aan. Steeds meer landen leggen rookbeperkingen op en onze resultaten onderschrijven het nut hiervan – en dat reeds vroeg in het leven”, aldus prof. dr. Nawrot.

Dit onderzoek werd gepubliceerd in de British Medical Journal. U kunt de resultaten raadplegen via http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.f441.