CMK - Centrum voor milieukunde UHasselt

Eredoctoraat Jos Delbeke markeert 20-jarig bestaan CMK    13 okt 2017

Eredoctoraat Jos Delbeke markeert 20-jarig bestaan CMK
13 okt 2017

Op vrijdag 24 november zal de UHasselt een eredoctoraat uitreiken aan Jos Delbeke, directeur-generaal Klimaatactie binnen de Europese Commissie. “Wij eren dr. Delbeke omwille van zijn krachtig persoonlijk en professioneel engagement in de strijd tegen klimaatopwarming”, aldus de UHasselt.

Jos Delbeke verdiende zijn sporen als onderhandelaar van de Europese Commissie tijdens opeenvolgende klimaatconferenties van de Verenigde Naties. Hij is ook een van de architecten van de klimaatstrategie van de EU. Aan het hoofd van het directoraat-generaal Klimaatactie is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van Europese wetgeving rond onder meer auto’s en brandstoffen, emissiehandel en luchtkwaliteit. Sinds 2013 doceert hij aan de KU Leuven (waar hij eerder een doctoraat behaalde in de economie).

De faculteit Wetenschappen en het Centrum voor Milieukunde van de UHasselt eren Jos Delbeke voor zijn rol in de strijd tegen klimaatopwarming. “Dr. Delbeke heeft steeds een grote betrokkenheid getoond in de ontwikkeling van een mondiaal klimaatplan. Met zijn kennis en overtuigingskracht creëerde hij een positieve impact op het klimaatbeleid”, aldus promotoren prof. dr. Jaco Vangronsveld (directeur CMK) en prof. dr. Bernard Vanheusden (faculteit Rechten).

Ecotron
Het eredoctoraat wordt uitgereikt naar aanleiding van het 20-jarig jubileum van het Centrum voor Milieukunde. Het multidisciplinaire UHasselt-onderzoeksinstituut huisvest vandaag meer dan 100 biologen, chemici, economen en juristen die samenwerken rond een waaier van thema’s – de impact van metalen, organische verontreinigingen… op organismen (planten, bacteriën, schimmels…); duurzame en schone technologieën; en klimaatverandering, ecosysteemdiensten en biodiversiteit.

In november 2016 opende het CMK de Ecotron Hasselt University. Deze topinfrastructuur voor klimaat- en biodiversiteitsonderzoek heeft een oppervlakte van ruim 1.000 vierkante meter en is gelegen in Terhills aan hoofdtoegangspoort Connecterra van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Ceremonie
Jos Delbeke ontvangt zijn UHasselt-eredoctoraat tijdens een ceremonie op vrijdag 24 november.