CMK - Centre for Environmental Sciences

Onderzoek Tim Nawrot legt gezondheidscrisis Polen bloot    Oct 15, 2020

Onderzoek Tim Nawrot legt gezondheidscrisis Polen bloot
Oct 15, 2020

Prof. dr. Tim Nawrot heeft samen met de Franse onderzoeker en documentairemaker Martin Boudot aangetoond dat kinderen in mijngebieden in Polen onaanvaardbaar veel roetdeeltjes in hun lichaam hebben.

Tim Nawrot onderzocht de urinestalen van de Poolse kinderen en die bleken maar liefst tot vijf keer meer roetdeeltjes te bevatten dan de urinestalen van hun Franse leeftijdsgenoten. De roetdeeltjes zijn een kankerverwekkende component van vervuilde lucht die zich ophoopt in het lichaam.

Luchtverontreiniging door fossiele brandstoffen is een groot probleem in Polen. Een verbod op het gebruik van steenkool en houtkachels kan heel wat gezondheidsproblemen voorkomen.
Paus Franciscus, die in het katholieke Polen geldt als een invloedrijke stem, deelt de visie van Tim Nawrot openlijk. Dat bleek uit de Poolse pers die het onderzoek van Tim Nawrot breed oppikte.

Hieronder kan je een aantal artikels in de Poolse pers lezen (tip: Google translate)

Euractiv.pl

Nowiny.pl/Ekoportal