CMK - Centre for Environmental Sciences

News and media

< OVERVIEW

Tweede stemronde voor rectorverkiezingen UHasselt: CMK-lid Bernard Vanheusden nog in de running    Jun 11, 2020

Jun 11, 2020

De heer Eric PASS

32-11-268007

eric.pass@uhasselt.be

De eerste stemronde van de rectorverkiezingen aan UHasselt heeft nog geen winnaar opgeleverd. Geen van de drie kandidaat-rectoren kon de vereiste meerderheid van de stemmen binnenhalen. Van 17 juni tot 19 juni zal een tweede stemronde gehouden worden tussen kandidaten Bernard Vanheusden en Piet Pauwels. Zij behaalden van de drie kandidaat-rectoren het meeste aantal stemmen tijdens deze eerste ronde. Ivo Lambrichts valt af als kandidaat-rector. Het resultaat van de tweede stemronde wordt op 22 juni bekendgemaakt.

De 232 stemgerechtigden (alle leden van de Faculteitsraden en van het Interfacultair Schoolbestuur, aangevuld met alle vastbenoemde ZAP-leden verbonden aan de scholen met een opdracht van minstens 50 procent) konden tussen 8 juni en 10 juni hun stem  op de rectorkandidaten elektronisch uitbrengen. Vandaag werden de stemmen door het kiescollege geteld. Na deze telling blijkt dat geen enkele van de kandidaten de vereiste meerderheid van meer dan 50 procent van de stemmen heeft binnengehaald. Van de 212 rechtsgeldige stemmen behaalde professor Bernard Vanheusden 86 stemmen, professor Piet Pauwels 83 stemmen en professor Ivo Lambrichts 43 stemmen. Er waren geen blanco stemmen.

“Tussen 17 juni en 19 juni zullen alle stemgerechtigden nu opnieuw hun elektronische stem kunnen uitbrengen op de twee kandidaten met het meeste aantal stemmen uit de eerste ronde”, zegt Eric Pass, algemeen beheerder van UHasselt en voorzitter van het kiescollege. “De stemmen uit de tweede ronde worden geteld op 22 juni. Als een kandidaat tijdens deze stemronde meer dan 50 procent van de stemmen haalt zal de Raad van Bestuur van Universiteit Hasselt op 2 juli deze kandidaat voordragen als nieuwe rector van UHasselt.”

Mocht ook de tweede stemronde geen winnaar opleveren, dan volgt een nieuwe oproep voor kandidaatstelling. Het nieuwe mandaat van de rector en vicerectoren loopt van 1 oktober 2020 tot en met 30 september 2024.