Logo UHasselt

menu

UHasselt


Actueel

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

UHASSELT HELPT!

 

Website brengt vraag en aanbod van beschermingsmaterialen zorgsector in kaart
Lancering www.makerscollectief4limburg.be
 
De vraag naar gezichtsbescherming blijft groot in de zorgcentra. Makerspace @ PXL/UHasselt en het Instituut voor Materiaalonderzoek UHasselt (IMO-IMOMEC) startten daarom met het 3D-printen van face shields. Tegelijkertijd lanceren zij ook een website waar zowel zorgcentra hun noden kunnen doorgeven en vrijwilligers die willen printen of mensen die materialen willen schenken zich kunnen aanmelden. “Zo kunnen we de meest acute noden sneller opsporen en proberen weg te werken”, zeggen dr. Steven Nagels en prof. Wim Deferme.

Enthousiaste sponsors

“We hebben voor dit project al heel wat mooie sponsoring mogen ontvangen van zowel zorgcentra, als van UHasselt, Hogeschool PXL en de Associatie Universiteit-Hogeschool Limburg. Deze sponsoring is natuurlijk noodzakelijk om zo lang mogelijk te kunnen blijven printen, en we zijn onze sponsors natuurlijk erg dankbaar. Mocht ons geld dan toch opraken, dan bekijken we of we eventueel de materiaalkost van enkele euro’s nog zullen vragen aan de zorginstellingen. Zo kunnen we garanderen dat we kunnen blijven printen, zolang de nood naar gezichtsbescherming groot is”, zegt Tom De Weyer (Makerspace @ PXL/UHasselt).

Meer weten? Klik dan hier

En bezoek natuurlijk ook de webpagina www.makerscollectief4limburg.be
 
Tom De Weyer (Makerspace @ PXL/UHasselt)
 
 
 
 
Chemici maken alcoholgel voor zorgcentra
 
Chemici van UHasselt doken de afgelopen weken in hun labo om alcoholgel te maken voor woon-zorgcentra. “Daarvoor maken we gebruik van de stoffen die we nog in ons lab hadden staan”, zegt Marlies Van Bael. “Al vroeg in deze coronacrisis hoorden we van woon-zorgcentra dat er grote nood was aan alcoholgel voor een goede handhygiëne. Drie medewerkers van de vakgroep Chemie hebben eerst de juiste samenstelling van de alcoholgel bepaald en zijn daarna aan het produceren gegaan. Het zijn natuurlijk geen gigantische hoeveelheden gel die we konden maken met onze voorraad, maar we hebben toch een mooie bijdrage kunnen schenken aan enkele rusthuizen. Verder hebben we ook mondmaskers en beschermende kledij geschonken aan zorgcentra.”
 
Vakgroep Chemie
 
 
Geneeskundestudenten UHasselt als vrijwilliger aan de slag in zorgcentra
 
Een veertigtal derdejaarsstudenten Geneeskunde aan UHasselt zijn als vrijwilliger aan de slag in de gezondheidszorg. De faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen deed een rondvraag bij ziekenhuizen en huisartsenpraktijken of zij hulp konden gebruiken tijdens de coronacrisis. “De respons was groot”, zegt decaan Piet Stinissen. “Onze studenten helpen waar ze kunnen. Ze zijn onder meer aan de slag in triageposten en ziekenhuisafdelingen of ze ondersteunen huisartsen bij consultaties.”
 
Ellen Goddé is één van de derdejaarsstudenten Geneeskunde die zich als vrijwilliger opgaf om te helpen in de gezondheidszorg. “Ik ben aan de slag in het Sint-Franciscusziekenhuis van Heusden-Zolder. De afgelopen week heb ik dokters en verpleegkundigen geholpen met de zorg van patiënten. Daarnaast ga ik ook dagelijks met een iPad langs op de verschillende afdelingen van het ziekenhuis, zodat patiënten via een videogesprek toch nog contact kunnen hebben met hun familieleden.

Ervaringen voor het leven

“Natuurlijk zijn we als faculteit erg trots op onze studenten die zich op deze manier inzetten voor de maatschappij. De studenten konden zich vrijwillig opgeven, voor ze aan de slag gingen kregen ze nog een extra opleiding over hoe ze zich moeten beschermen tegen het coronavirus”, zegt coördinator prof. Leen Popleu.
“We hebben binnen onze opleiding verschillende medische stages, maar dit is toch nog een ander gegeven. We zijn er zeker van dat de ervaring die ze deze weken zullen opdoen, hen de rest van hun carrière zal bijblijven.”

“Ja, de ervaringen die ik de afgelopen week heb gehad, zullen me zeker bijblijven”, zegt Ellen. “In een crisistijd als deze zie je hoe belangrijk een goede samenwerking binnen een medisch team is. Van artsen tot verpleegkundigen. Iedereen is hier op elkaar ingespeeld, dat is zeer interessant om te zien en deel uit te maken van die machine. En verder merk ik hier iedere dag hoe belangrijk communicatie is. Patiënten zitten met ontzettend veel vragen en angsten en als dokters en verpleegkundigen moeten we hen proberen duidelijkheid te bieden. En ik ervaar hier ook aan de lijve hoe de videogesprekken tussen patiënten en familieleden troost bieden in een heel moeilijke periode. Dat zijn ervaringen die ik de rest van mijn carrière met me mee zal dragen.”

Zorginstellingen die hulp van onze geneeskundestudenten kunnen gebruiken, kunnen zich aanmelden op zorgondersteuning.covid@uhasselt.bee.
 
Studente Ellen Goddé
 

Retail Design Lab zet creatieve handelaars in de kijker

Heel wat lokale handelaars komen tijdens deze coronacrisis creatief uit de hoek. Het Retail Design Lab, een kenniscentrum binnen de faculteit Architectuur en Kunst aan UHasselt, maakt de komende weken hierover een reeks video’s. “Vele handelaars zijn gedwongen om creatief om te gaan met de huidige maatregelen. Het is vaak de enige manier voor hen om alsnog contact te houden met hun klanten en inkomsten te genereren. Het zijn díe originele verhalen waarmee het Retail Design Lab wil uitpakken.” zegt prof. dr. Katelijn Quartier. “Het doel is om met korte video’s al deze verhalen samen te brengen in de hoop dat we zo andere handelaars kunnen inspireren.”

Het team van prof. Quartier doet dagelijks onderzoek rond winkelbeleving en hoe dit geïmplementeerd kan worden in winkels. Fysiek én nu dus ook digitaal. In de eerste aflevering bracht het team verslag uit van de live-sessies die La Bottega organiseert voor haar klanten. 

Ken jij een handelaar die zich van z’n creatiefste kant toonde in deze uitzonderlijke tijden? Laat het even weten aan onze onderzoekers: info@retaildesignlab.be