Logo UHasselt

menu

EDM


Actueel

EDM

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERVIEW

PaperPulse    Jul 29, 2015

PaperPulse
Jul 29, 2015

Onderzoekers van de UHasselt en iMinds hebben een toepassing – ‘PaperPulse’ – ontwikkeld waarmee traditionele papieren ontwerpen omgevormd kunnen worden tot interactieve applicaties. “Interactief papier opent een wereld van nieuwe mogelijkheden: van posters die reageren op het geluidsniveau van omgevingsmuziek tot interactieve stadskaarten”, aldus de onderzoekers. “Om PaperPulse te gebruiken, heb je geen kennis van elektronica of programmeren nodig. Iedereen kan er dus mee aan de slag.”

De huidige tools om ‘interactief papier’ – dat grafisch design en geprinte elektronica combineert – te ontwerpen en produceren, zijn veelal duur, omslachtig én vereisen de nodige achtergrondkennis over programmeren en elektronica. “Met PaperPulse kan je je traditionele papieren ontwerpen relatief eenvoudig vertalen in interactieve applicaties. De toepassing automatiseert een deel van het ontwerpen, programmeren en creëren van interactieve papieren apps – apps die bovendien niet verbonden moeten zijn met een computer”, zegt Raf Ramaekers, expert in Human-Computer Interaction en verbonden aan het Expertisecentrum voor Digitale Media (UHasselt/iMinds).

De tool bevat meer dan 20 interactieve componenten, zoals knoppen, schuifregelaars, leds en microfoons die je gemakkelijk kan integreren in de papieren designs. Er is ook een pakket – Pulsation – waarmee de gebruiker het gedrag van al die componenten kan bepalen, en een simulator om de functionaliteiten van de app te testen.

PaperPulse genereert ook automatisch circuits en zelfs montage-instructies die je helpen bij het in elkaar steken van de gewenste applicatie”, aldus de onderzoekers. “Als de gebruiker tevreden is met het ontwerp, kan hij de circuits afprinten met een gewone printer gevuld met geleidende inkt. De elektronische componenten kunnen manueel aangebracht worden met speciale stickers.”

Test
PaperPulse – een onderzoeksproject van Raf Ramaekers, Kris Luyten en Kayshap Todi – werd in april voorgesteld op het ‘CHI 2015’ (een conferentie over Human-Computer Interaction) in Seoel en is in augustus ook te zien op ‘SIGGRAPH 2015’ (International Conference and Exhibition on Computer Graphics and Interactive Techniques) in Los Angeles. Het programma werd ook al uitvoerig getest door designers. “De reacties van de testgebruikers waren positief. Vooral de kwaliteit van het gegenereerde ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid vielen in de smaak.”

Bekijk hoe PaperPulse werkt op www.youtube.com/watch?v=KZ8PF9wPQu4. Meer info over het project en de onderzoeksresultaten vindt u op www.raframakers.net/wiki/Main/PaperPulse.