Francqui Leerstoel - Francqui Chair 2018

CV professor René B.M. de Koster

CV PROFESSOR RENÉ B.M. DE KOSTER

René B.M. de Koster (www.rsm.nl/rdekoster) is hoogleraar Logistiek en Operations Management aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit sinds 1995, en is daar voorzitter van de sectie Supply Chain Management.

Hij studeerde wiskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en promoveerde in 1988 aan de Technische Universiteit Eindhoven op een proefschrift over Capacity-Oriented Analysis and Design of Production Systems. Daarna werkte hij bij Ingenieursbureau Groenewout BV in Breda, als adviseur logistiek en informatiesystemen.

Hij doceert tevens aan de universiteiten USTC in Hefei (PRC) en Pretoria (SA). Hij doet onderzoek op het gebied van warehousing, container terminals, en behavioural logistics en is auteur van 8 boeken en meer dan 150 research papers. Hij is (of was) lid van de editorial boards van verschillende wetenschappelijk tijdschriften, zoals Operations Research, Transportation Science en Journal of Operations Management (tot 2015). Zijn werk heeft diverse wetenschappelijke best paper prijzen gewonnen, in verschillende tijdschriften.

Hij is lid van verschillende internationale onderzoeksadviesraden (zoals de ELA: European Logistics Association, BVL: Duitsland (www.bvl.de), AIRL: Frankrijk, en de Universiteiten van Pisa en Aalto, Helsinki). Hij is voorzitter van de Stichting Logistica (www.logistica.nl), oprichter van het Material Handling Forum (www.rsm.nl/mhf) en voorzitter van diverse vakprijzen binnen de logistiek, namelijk de Logistiek Manager van het Jaar prijs, de Veiligste Magazijn prijs en de Logistica Award.

-----------------------------------------------------------------------

René B.M. de Koster (www.rsm.nl/rdekoster) is a professor of Logistics and Operations Management at the Rotterdam School of Management, Erasmus University, since 1995. He chairs the Supply Chain Management section.

He studied mathematics at Radboud University in Nijmegen and obtained a PhD at Eindhoven University of Technology, in 1988, for a thesis on Capacity-Oriented Analysis and Design of Production Systems. Since then, he was employed at Groenewout Consultants and Engineers BV in Breda, as a consultant in the areas of logistics and information systems.

Next to his position at Erasmus University, he currently also teaches at the universities of USTC in Hefei (PRC) and Pretoria (SA). His research focuses on warehousing, container terminals, and behavioural logistics. He is the author or editor of 8 books and published over 150 research papers. He is (or was)  member of the editorial boards of eleven academic journals, including Operations Research, Transportation Science, and Journal of Operations Management (until 2015). His work won several best paper awards, in different academic journals.

He is a member of different international research advisory or supervisory boards (like ELA: European Logistics Association, BVL: Germany (www.bvl.de), AIRL: France, and the Universities of Pisa and Aalto, Helsinki). He furthermore chairs the Stichting Logistica (www.logistica.nl), the Material Handling Forum (www.rsm.nl/mhf) and several professional logistics awards: the Logistics Manager of the Year award, the Safest Warehouse award and the award for Logistics innovations, the Logistica Award.