Logo UHasselt

menu

UHasselt@school


Leerlingenpractica en workshops

UHasselt@school

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

LEERLINGENPRACTICA FYSICA

Kwantum-in-action 

Kwantummechanica behoort tot de meest fascinerende mijlpalen in de wetenschapsgeschiedenis. Het vreemde karakter van de beschrijving van de kwantumwereld heeft in de beginjaren van de kwantummechanica geleid tot legendarische discussies tussen Albert Einstein en Niels Bohr. Inmiddels is de kwantumfysica ingeburgerd in de wetenschappelijke wereld en heeft geleid tot tal van toepassingen zoals LEDs, zonnecellen, lasers...     

In dit practicum verkennen we via een aantal experimenten de kwantumwereld en observeren we de kwantummechanica in actie.
 

Medische Fysica 

Tal van medische toepassingen en meetapparatuur (van NMR-scanners tot X-stralen apparatuur) zijn gebaseerd op fysische principes.  Maar ook draagbare medische en sport-applicaties zoals hartslagmeters, bloeddrukmeters, stappentellers... ingebouwd in smart watches, fitbits en andere ‘wearable electronics’ zijn gebaseerd op principes uit de fysica.

Dit practicum is een kennismaking met het domein van de ‘medische fysica’.
  

Maak je eigen zonnecel met nanomaterialen                                               


Het is momenteel belangrijker dan ooit om aan de groeiende energiebehoefte van de mens te voldoen met schone, hernieuwbare energie. Een bron voor dit soort energie is de zon. Om de energie van de zon om te zetten in bruikbare energie, bijvoorbeeld voor elektronische apparaten, worden zonnecellen ontwikkeld.
Een bepaald type zonnecel, de Grätzel-cel, maakt op een intelligente manier gebruik van nanotechnologie, en combineert zo twee brandend actuele onderwerpen uit de fysica.
In dit practicum bouwen en testen de leerlingen zonnecellen en brengen we de leerlingen in contact met nieuwe ontwikkelingen in het domein van zonne-energie.

Dit practicum kadert ook in het project ‘Solarstad Hasselt’ in samenwerking met de Stad Hasselt.


Verwachte voorkennis van elektrisch veld, stroom, spanning en weerstand
Maximum 24 leerlingen


Kernproeven


Radioactiviteit is een onderwerp uit de fysica dat sterk tot de verbeelding spreekt. Het lijkt ongrijpbaar, en wordt spijtig genoeg nog hoofdzakelijk met mogelijk schadelijke gevolgen geassocieerd. Denk hierbij maar aan de kernramp in Japan. Menselijke toepassing van radioactiviteit kunnen echter ook zeer nuttig zijn; bijvoorbeeld röntgenfoto's en bestralingen tegen kanker.
In dit practicum bestuderen we  manieren om ons te beschermen tegen radioactieve straling en koppelen dit aan de achterliggende eigenschappen van die straling.

Het leerlingenpracticum 'Kernproeven - proeven van kernen' bestaat uit vier proeven, voorafgegaan door een inleidende presentatie die ook de nodige laboratorium-attitudes schetst. De vier proeven bestuderen de manieren waarop we ons tegen radioactieve straling kunnen beschermen - gekoppeld aan de achterliggende eigenschappen van die straling -, wat in ons dagelijks leven bronnen van radioactiviteit zijn, en hoe we radioactieve straling zichtbaar kunnen maken.

Verwachte voorkennis van kernfysica
Maximum 20 leerlingen


Rocket Science 


Ruimtevaart is voor velen een ‘ver-van-mijn-bed-show’. Nochtans is het gebaseerd op eenvoudige klassieke fysica, nl. de drie wetten van Newton. De werking van een simpele waterraket is daarom volledig gelijkaardig aan die van een spaceshuttle.
In dit practicum voeren de leerlingen indoor statische lanceringen uit met een waterraket en analyseren ze druk- en krachtmetingen om te berekenen hoe hoog de raket in werkelijkheid zou vliegen. Op deze manier kunnen ze de optimale vulling voor de waterraket bepalen. Het resultaat wordt uiteindelijk getest met een outdoor lancering van de waterraket.

Aanvullend op dit practicum organiseren de Universiteit Hasselt en de Cosmodrome Genk de ‘Rocket Science Launch Day’ op donderdag 12 april 2018. Leerlingen krijgen hier de kans om een echte ‘rocket scientist’ te worden. Ze bouwen zelf een waterraket en nemen het in een competitie tegen elkaar op om te bepalen wie naar huis gaat met de ‘Frank De Winne Award’ voor de hoogst vliegende raket.

Kijk hier voor meer info over de ‘Rocket Science Launch Day’ 

Locatie deel 1: UHasselt – Campus Diepenbeek - Agoralaan - Gebouw D - Didactische laboratoria fysica
Maximum 20 leerlingen

L
ocatie deel 2: Cosmodrome Genk - Planetariumweg 19, 3600 Genk, klik hier voor meer info

  

  • Voor wie: leerlingen derde graad ASO/TSO
  • Data:  op aanvraag, halve dag
  • Locatie: UHasselt – Campus Diepenbeek - Agoralaan - Gebouw D - 3590 Diepenbeek - Didactische laboratoria fysica 
  • Contactpersoon: Mieke Gorissen, mieke.gorissen@uhasselt.be

Graag bij de opmerkingen vermelden, als u een leerlingenpracticum aanvraagt in combinatie met een practicum van een andere discipline op dezelfde dag.