Logo UHasselt

menu

Zwangerschapsvergiftiging - LimPrOn


Zwangerschapsvergiftiging - LimPrOn

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

BLOEDVATEN EN ZWANGERSCHAPSVERGIFTIGING

Gedurende de zwangerschap ondergaat het moederlijke hart- en bloedvatensysteem vele veranderingen. Indien er iets verkeerd gaat in deze veranderingen, kan dit leiden tot complicaties bij de moeder of de ongeboren baby. Daarom is het zeer belangrijk om deze aanpassingen van het hart- en bloedvatenstelsel zo goed mogelijk te begrijpen.

Het hart, de slagaders (arteriën), de aders (venen) en de microcirculatie vormen één gesloten circuit in het lichaam. Hierdoor is het lichaam in staat elk orgaan te voorzien van zuurstofrijk bloed en in elk orgaan het zuurstofarme bloed terug te verzamelen en af te voeren, waardoor het orgaan optimaal kan functioneren.

Het hart

Het hart is een holle spier die kan voorgesteld worden als een pomp die voortdurend bloed doorheen heel het lichaam stuwt via de bloedvaten. Normaal pompt het hart zo een 60 tot 70 keer per minuut. Bij elke slag verplaatst het hart ongeveer 70 ml bloed per minuut. Het hart zal echter sneller slaan wanneer het lichaam dit nodig heeft, zoals bij inspanningen of gedurende een zwangerschap. Bij de zwangerschap ligt dit rond +/- 85-90 slagen per minuut bij rust om de nodige zuurstof en voedingstoffen te kunnen voorzien aan de baby.

De bloedvaten kunnen onderverdeeld worden in 3 compartimenten: slagaders, microcirculatie en aders.

De slagaders (arteriën)

De slagaders (rood) zijn stevige, elastische bloedvaten die zuurstofrijk bloed vervoeren van het hart naar alle organen en weefsels. De grote lichaamsslagader (aorta) ontspringt in het hart en daalt af naar de buikholte. Vanuit deze aorta takken kleinere slagaders af richting de organen. Gedurende de zwangerschap neemt het totale bloedvolume toe. Het is dan nodig dat de slagaders uitzetten of versoepelen, zodat een groter bloedvolume gemakkelijk kan passeren richting de organen zonder dat de druk in de slagaders stijgt.

De microcirculatie

In het orgaan splitsen de slagaders zich continue op tot dat een groot aantal haarvaten ontstaan. Ter hoogte van deze haarvaten gebeurt er een uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen uit het slagaderbloed met de cellen van het orgaan. Deze geven hun afvalstoffen af in ruil voor de nieuwe energie en zuurstof. Op deze manier is elk orgaan of weefsel van voldoende energie voorzien om te kunnen groeien en functioneren. Na de uitwisseling verzamelen kleine aders het zuurstofarme bloed met de afvalstoffen.

De aders (venen)                                                                                                                                              

Het zuurstofarme bloed in de kleine aders versmelten in steeds groter wordende aders (blauw). Deze aders vervoeren het zuurstofarme bloed van de organen en weefsels terug richting het hart om zich daar terug via de longen te laten verrijken met zuurstof. Venen hebben eerder een ‘slappe’ wand zodat ze gemakkelijk kunnen uitzetten en bevatten ook klepjes zodat bloed niet kan terugstromen onder invloed van de zwaartekracht. Ook de venen zullen in de zwangerschap nog versoepelen en uitzetten om het extra bloed te kunnen opvangen.