Logo UHasselt

menu

Zwangerschapsvergiftiging - LimPrOn


Zwangerschapsvergiftiging - LimPrOn

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

HOE METEN WE HART EN BLOEDVATEN?

 

Met de juiste technieken is het mogelijk het hart- en bloedvatensysteem, samen met zijn aanpassingen in de zwangerschap, in kaart te brengen. Hierdoor wordt preventie, behandeling en een nauwgezette opvolging van vrouwen met risico op bloeddrukproblemen tijdens zwangerschap mogelijk. Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van niet-invasieve, gemakkelijk toepasbare, snelle en betrouwbare toestellen: echografie van de bloedvaten, de impedantie cardiografie en bio-impedantie.

Echografie van aders en slagaders van de zwangere vrouw

Met Doppler echografie kunnen organen of bloedvaten niet-invasief in beeld worden gebracht met behulp van onhoorbare geluidsgolven. Een microfoontje, de transducer, ontvangt de geluiden opnieuw na ze uitgezonden te hebben. Deze geluidsgolven worden dan omgezet tot beelden die zichtbaar zijn op de monitor.

In kader van opsporing naar zwangerschapsvergiftiging wordt er gekeken met de echo naar de aders in de moederlijke nieren, lever en baarmoederwand waarbij de stijfheid gemeten wordt. De bloedvaten in een gezonde zwangerschap zullen uitzetten en versoepelen om plaats te maken voor extra bloed. Bij mama's met zwangerschapsvergiftiging blijven de bloedvaten doorgaans te stijf, er zal geen versoepeling plaats vinden. Door de stijfheid te meten via verschillende maternale echo’s op verschillende zwangerschaps-termijnen, kan er gezien worden of deze aanpassingen al dan niet gebeurd zijn.

Impedantie cardiografie (ICG)

ICG is een veilige en niet-invasieve methode om parameters van het hart op te meten. Twee sensors worden hierbij geplaatst ter hoogte van de hals en twee ter hoogte van de ribben. Deze test duurt slechts enkele minuten en wordt eerst uitgevoerd in een liggende positie en nadien in een staande positie.

Dit toestel geeft een waaier aan parameters over het functioneren van het hart. In een zwangerschap zullen niet enkel de bloedvaten zich moeten aanpassen, maar ook het hart. Het hart is één functionerend geheel met de bloedvaten, waardoor zij elkaar kunnen beïnvloeden. Indien de bloedvaten zich moeilijker aanpassen aan de zwangerschap en niet uitzetten, zal het hart zich hier anders op instellen dan wanneer de bloedvaten wél aanpassen en uitzetten. Deze hartmonitor is een gemakkelijke, veilige methode om dit gegeven op te meten.

Bio-impedantie

Bio-impedantie kan op een niet-invasieve manier de samenstelling van het menselijk lichaam en de hoeveelheid lichaamsvocht opmeten. Deze test duurt slechts 5 seconden, waarbij er 2 sensors ter hoogte van de rechterhand en rechtervoet worden aangebracht. 

In de zwangerschap verandert de lichaamssamenstelling en het lichaamsvocht ook. Bij vrouwen met zwangerschapsvergiftiging zien we vaak ‘oedeemvorming’, waarbij zij het vocht onderhuids in de handen en voeten opstapelen. Via dit toestel kan gemeten worden of de vochtbalans bij een zwangere nog steeds in orde is.

 

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten.