NuTeC

Werktitel, periode en financiering

Werktitel EFRO I
Periode maart 2004 tot december 2005
Financiering EFRO (40%); Hermes (40%); XIOS Hogeschool Limburg (20%)

Korte omschrijving

Opsporing en preventie van radioactieve bronnen/radiologische  contaminatie in de afvalcyclus.

In dit project werd bij 4 verschillende actoren (afvalverwerkingsinstallatie, ziekenhuis, containerpark en overslagstation) van de afvalcyclus opsporing en preventie van radiologische contaminaties uitgevoerd met de nucleaire meetapparatuur (mobile NBR poort en inspector 1000) aangekocht op dit project. De radiologische contaminaties in de vrachten werden geïsoleerd, geïdentificeerd en gekwantificeerd. Gedurende de eerste meetperiode 25/08/2004 tem 15/2/2005 werden de vrachten die een alarm genereerden op de meetpoort verder onderzocht. Preventie van een aantal alarmen werd bekomen na een sensibilisering van de medische sector en de medewerking van een Limburgs ziekenhuis.
De kringloopcentra van heel Vlaanderen werden in het kader van een eindwerk van een laatstejaarsstudent NT aan een studie onderworpen.
Daarnaast werd er veel aandacht besteed aan het uittesten van de meetpoort, bepaling van efficiënties en minimale detecteerbare activiteiten, en invloed van de afscherming van een vracht. In dit kader werd ook een eindwerk van een laatstejaarsstudent NT begeleid.
Bovendien werden ook de richtlijnen van het FANC voor het gebruik van meetpoorten kritisch geanalyseerd en uitgetest voor hun publicatie.
Van dit project is er naast de eindwerken een vademecum verschenen met de resultaten van de eerste meetfase bij de afvalverwerkingsinstallatie. De 4 eindrapporten beschrijven de inventarisatiestudie, de alarm en interventieniveau’s, werking en evaluatie van de meetpoort, beschrijving van een interventie en de richtlijnen per teruggevonden nuclide, de richtlijnen voor het meetpoorten in de niet-nucleaire sector als basis voor uniformiteit in België.

Meetpoort vrachtwagens