Nacht van de Democratie

Over de Nacht van de Democratie

OVER DE NACHT VAN DE DEMOCRATIE

Nacht van de Democratie: Is de Democratie Dood?

Vrijdag 10 mei 2019, 19:20-22:30
Universiteit Hasselt – Campus Oude Gevangenis

“De democratie hoort niet thuis in de handen van de burger”
  “Politici moeten niet luisteren naar de jeugd”
“Wat er in Hongarije gebeurt, dat is pas ondemocratisch”
  “De partijvoorzitters weten wat goed is voor ons”
“Cultuur en democratie, dat zijn twee gescheiden werelden”

Doen deze uitspraken uw zin voor debat opborrelen? Kampt u met een spontane opwelling om uw stem te laten horen over de staat van onze democratie? Wilt u graag een divers panel van experts in debat zien gaan over de uitdagingen voor onze democratie? En wilt u daarnaast ook nog eens genieten van een stand-up comedy act?

Schrijf u dan zeker in voor de eerste Nacht van de Democratie aan de Universiteit Hasselt!

Academici, beleidsmakers en opiniemakers zijn bezorgd over de toekomst van de democratie in Europa. In de eerste plaats in Hongarije en Polen, maar ook in een groeiend aantal andere Europese landen, staat de grondwettelijke democratie onder druk. Ook in België worden vraagtekens geplaatst bij verschillende aspecten van onze representatieve democratie, in het bijzonder bij de plaats die de burger daarbij inneemt. In de aanloop naar de regionale, federale en Europese verkiezingen van 26 mei 2019 verdient de toekomst van onze democratie dan ook een ernstig, diepgaand en genuanceerd debat.

De Nacht van de Democratie, georganiseerd in het kader van tien jaar faculteit rechten in Hasselt, biedt al het bovenstaande. Zoals het een evenement over de democratie betaamt, is de avond bovendien geheel gratis. En uiteraard is iedereen van harte welkom.

Hoogtepunten van de avond

Bert Kruismans! Als opener van de avond neemt stand-up comedian Bert Kruismans onze democratie onder zijn komische en kritische loep. Eerst lachen met onze democratie, dan er ernstig over debatteren. Zo hoort dat.

Uw stem, uw mening! Tijdens de Nacht van de Democratie kan uw mening en uw stem absoluut niet ontbreken. U bent immers geen louter passieve aanhoorder, maar een actieve participant in onze democratie. Of zo hoort het toch te zijn. Daarom vatten we het ernstige luik van de avond aan met een aantal parallelle groepsdiscussies rond vijf centrale thema's: 1) jongeren en democratie; 2) cultuur en democratie; 3) de burger en democratie; 4) democratie en de nationale politiek; en 5) democratie en/in de EU. U kiest zelf bij welke groepsdiscussie u aansluit (zie 'Inschrijven'). Tijdens de groepsdiscussies staan uw mening en uw stem centraal. Wij voorzien voor elk thema een expert terzake, die de groepsdicussie in goede banen leidt. Wie zijn de experts? Dat ontdekt u onmiddellijk hieronder.

Paneldebat! Tijdens een Nacht van de Democratie aan een universiteit kan een diepgaand paneldebat uiteraard niet ontbreken. Dezelfde experts die de groepsdiscussies begeleiden gaan na afloop dan ook in debat over de staat en toekomst van onze democratie. De experts: Alexander Devriendt (artistiek directeur Ontroerend Goed), Wouter Hillaert (woordvoerder Hart boven Hard), Alexandra Smarandescu (voorzitster Vlaamse Jeugdraad), Johan Vande Lanotte (professor grondwettelijk recht en Minister van Staat), en [aanvullen]. U merkt het: een divers panel! Het debat wordt gemodereerd door [aanvullen].

Slotreceptie! Een verjaardag mag uiteraard niet voorbijgaan zonder traktatie. Daarom bieden wij u aan het einde van de avond met plezier een drankje en hapje aan.

Inschrijven?
Wilt u zich inschrijven? Klik dan op de link in het menu aan de linkerzijde!

Meer info?
Wilt u meer weten? Dan vindt u in het menu aan de linkerzijde tevens het programma, bijkomende info over thema's en sprekers, en de locatie.