Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Biografische tentoonstelling over de dubbele Nobelprijswinnares Marie Sklodowska-Curie    31 mei 2011

31 mei 2011

In 20 posters krijgt u een duidelijk beeld over het leven en het wetenschappelijk onderzoek van Marie Curie. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

 In 1891 arriveerde Marie Sklodowska, geboren in Warschau op 7 november 1867, in Parijs. Ze was immigrant en vrouw: ze had ongeveer alles tegen. Maar ze had een ideaal: studeren aan de beroemde Parijse Sorbonne. Ze had in Polen jarenlang een baantje als gouvernante gehad om de studie van haar zus te betalen, die nu haar studie ging betalen.

Twee jaar later al haalde ze haar graad in natuurkunde en een jaar later volgde een graad in de wiskunde. Ze leek een vrouw die slechts oog had voor de wetenschap; ze was straatarm en werkte keihard. In april 1894 ontmoette ze Pierre Curie, de natuurkundige die toen al het piëzo-elektrisch effect had ontdekt. Een jaar later trouwde ze met hem, waarna ze zichzelf Marie Curie ging noemen.

Als promotie-onderwerp koos ze uranium. In 1896 had Henri Becquerel ontdekt dat uranium voor het oog onzichtbare straling uitzendt. Marie besloot deze straling aan een nader onderzoek te onderwerpen. In de loop van haar onderzoek ontdekte ze nog twee nieuwe elementen die zo hevig straalden: polonium (genoemd naar haar vaderland) en radium.

Dat laatste element wilden de Curies in zuivere vorm verkrijgen, vanwege het vermogen van de straling om kankercellen te doden. Ze lieten een paar ton uraniumerts (waar veel radium in voorkomt) overkomen en begonnen aan een moeizaam en vooral gevaarlijk karwei: er was geen afzuiginstallatie in hun lab en ze bewerkten het erts met hun blote handen.

In 1903 kreeg het echtpaar de Nobelprijs voor natuurkunde, samen met Henri Becquerel. Drie jaar later kwam Pierre om het leven. Hij stak in gedachten verzonken de straat over en kwam onder een tram. Marie stortte zich toen volledig op haar werk. In november 2011 kreeg ze voor de tweede keer een Nobelprijs, nu voor scheikunde.

In haar geboorteland Polen is 2011 dan ook uitgeroepen tot het jaar van Marie Sklodowska-Curie.