Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Eerste tv-uitzending in 360 graden    12 jun 2012

12 jun 2012

Vrijdagavond 8 juni kon je met eigen ogen de allereerste tv-rubriek , die met een 360-graden camera gefilmd werd, bekijken tijdens ‘Duizend zonnen’ op Eén. Wendy Van Wanten toonde je haar favoriete plekjes in thuisstad Oostende.  De 360-graden camera- en naverwerkingstechnologie werd ontwikkeld door UHasselt-spin-off Androme en UHasselt-onderzoeksinstituut EDM (Expertisecentrum voor Digitale Media) in het kader van het IBBT xtv-project.

Filmen in 360 graden
Woensdagavond 6 juni werd er voor de allereerste keer een tv-fragment uitgezonden, dat gemaakt is met een 360-graden camera. We hebben het meer bepaald over een sfeerbeeld van de Leuvense grote markt tijdens het Eén-programma “Duizend zonnen”. De grote markt werd op een heel bijzondere manier in beeld gebracht. Het beeld werd opgenomen met een nieuwe 360-graden videocamera. Deze camera heeft als unieke eigenschap dat ze filmt aan een snelheid en beeldkwaliteit die voldoende is voor tv-uitzendingen. De 360-graden camera- en naverwerkingstechnologie werd ontwikkeld door UHasselt-spin-off Androme en UHasselt-onderzoeksinstituut EDM (Expertisecentrum voor Digitale Media) in het kader van het IBBT xtv-project.

Enorme creatieve vrijheid
De "framing" van het camerabeeld is in postproductie gebeurd, door regisseur Elke Massart van VRT. In een montagecel, dus, en niet op locatie zelf door een cameraman, wat de gebruikelijke werkwijze is. De gebruikte werkwijze laat een enorme creatieve vrijheid toe in postproductie, niet alleen van wat in beeld gebracht wordt (m.b.v. een joy stick kan de regisseur "rondkijken" in het gefilmde rondomrond-beeld), maar ook hoe: in het item werd bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een "software cameralens" die in werkelijkheid niet eens gerealiseerd kan worden. Het gaat meer bepaald om een zogenaamde "stereografische" lens. Deze laat enerzijds toe om typische "kleine planeet" beelden te maken, maar geeft tegelijk ook een mooier breedbeeld dan een lineaire-perspectief lens of een fish eye lens.
 
Meer doen met minder middelen

In het algemeen laat rondomrond-video toe om "meer te doen met minder middelen" in de context van TV productie: het op locatie opnemen zelf is potentieel eenvoudiger en goedkoper, terwijl er nieuwe mogelijkheden voor het in beeld brengen van taferelen gecreëerd worden in naverwerking. Het past in een tendens om creatieve beslissingen van een productiefase naar een postproductiefase te verschuiven, iets wat men al langer in de filmindustrie ziet. Eén van de doelstellingen van het IBBT xtv-project bestaat er in om dit uit te werken, en de tv-uitzendingen van ‘Duizend zonnen’ zijn daar de eerste openbare resultaten van. Eerder werd xtv-technologie al een aantal keren in de marge van tv-uitzendingen gebruikt voor het zogenaamde tweede scherm: om complementaire visuele informatie te geven op internet, gelijktijdig met een tv-uitzending of los daarvan.
 
Wendy Van Wanten toont Oostende in 360 graden
‘Duizend zonnen’ krijgt nu 13 weken lang een 360-graden rubriek, die telkens 3 minuten duurt. In de rubriek ‘Mijn stad’ neemt een bekende Vlaming de kijker mee naar zijn favoriete plekjes in de stad waarin hij woont of waarmee hij een bijzondere band heeft. In de uitzending van 8 juni toont Wendy Van Wanten ons haar lievelingsplekjes in Oostende.  Je kan het fragment hier bekijken!