Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Expo Solvay opent in Universiteit Hasselt    5 mrt 2012

5 mrt 2012

Ontdek hoe kwantumfysica smartphones en zonnecellen deed ontstaan

Van 5 maart tot 30 maart 2012 verwelkomt de Universiteit Hasselt ‘Expo Solvay: Brainstormen in Brussel’ voor het eerst in Vlaanderen. Expo Solvay is een interactieve, wetenschappelijke en boeiende tentoonstelling. Zowel leerkrachten en leerlingen uit het secundair onderwijs als het brede publiek krijgen de kans om spannende experimenten uit te voeren en de kwantumtheorie te herbeleven alsof ze er zelf bij waren. Expo Solvay herdenkt de 100ste verjaardag van de eerste Solvayraad. De Solvayraad werd 100 jaar geleden voor het eerst samengeroepen in Brussel. Topwetenschappers als Albert Einstein en Marie Curie namen eraan deel. Het betekende de geboorte van de kwantumfysica. Kwantumfysica leidde tot het ontstaan van o.a. smartphones en zonnecellen. Naast Expo Solvay zet de UHasselt ook met bijvoorbeeld de Quantumkidsday sterk in op wetenschapspromotie.

Van kwantumfysica naar GPS en medische scanners
Tijdens Expo Solvay ontdek je dat de Solvayraden en het ontstaan van de kwantumfysica geleid hebben tot de ontwikkeling van revolutionaire inzichten in onze samenleving. Zo ligt kwantumfysica aan de basis van heel wat toepassingen: denk maar aan de ontwikkeling van smartphones, de GPS, medische scanners, zonnecellen, enzovoort. De tentoonstelling schetst de geboorte en de ontwikkeling van de kwantumtheorie en de impact ervan op de hedendaagse wereld - zowel op ons denken als op ons doen. In onze technologische samenleving vinden we tal van toepassingen van de kwantumfysica: x-stralen, supergeleiding, kernenergie, micro- en nano-elektronica, fotonica en lasertechnologie, medische beeldvorming, informatie- en communicatietechnologie…

Expo Solvay is een tentoonstelling op initiatief van de Internationale Instituten voor Fysica en Chemie, opgericht in 1912 door Ernest Solvay, en ontwikkeld door professoren en onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles. Wetenschappers van andere universiteiten hebben advies verleend. Zo ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit Hasselt (EDM) een interactieve quiz op iPod touch.

UHasselt en Solvay: een mooie match
De Solvay-conferenties zijn meer dan waarschijnlijk de meest bekende conferenties van chemie en fysica ter wereld. Al vanaf het begin komen er de beroemdste wetenschappers naartoe. Zonder deze conferenties zou de wereld van vandaag er waarschijnlijk anders hebben uitgezien. Je mag alleen aan de conferentie deelnemen als je een uitnodiging hebt ontvangen.

Ook het onderzoek van de UHasselt heeft geleid tot heel wat toepassingen, waarvan kwantumfysica aan de basis ligt. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van fotovoltaïsche zonnecellen (IMO), het gebruik van medische scanners (BIOMED), de ontwikkeling van biosensoren (IMO-BIOMED) en de interactieve toepassingen op smartphones (EDM). Een aantal belangrijke onderzoeksprojecten, zoals op het domein van plastic zonnecellen, gebeuren in samenwerking met Solvay. Tijdens Expo Solvay krijg je ook de kans om kennis te maken met het onderzoek van de instituten BIOMED, CenStat (Centrum voor Statistiek), EDM (Expertisecentrum voor digitale media) en IMO (Instituut voor Materiaalonderzoek).

Interesse voor wetenschappen aanwakkeren
Universiteit Hasselt zet sterk in op wetenschapspromotie om jongeren warm te maken voor wetenschappen. Ook met Expo Solvay wil de UHasselt wetenschap en technologie promoten bij de verschillende doelgroepen. In het kader van Expo Solvay worden er dan ook verschillende activiteiten georganiseerd. Zo zijn er ondermeer de geleide bezoeken voor het brede publiek (ondermeer verenigingen) en leerlingen van het secundair onderwijs. Al meer dan 1500 leerlingen schreven zich in. Ook het personeel van de UHasselt kan aan gratis rondleidingen deelnemen. De UHasselt slaagt er steeds in om wetenschappelijke activiteiten voor verschillende doelgroepen te organiseren. Denk maar aan Op WetenStap, uhasselt@school, wetenschappelijke lezingen…

Op 17 maart organiseert de UHasselt een ‘Quantumkidsday’ voor kinderen van 9 tot 12 jaar. De Quantumkidsday is een unieke gelegenheid om jonge kinderen op een populair wetenschappelijk wijze kennis te laten maken met wetenschap en techniek.