Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Unieke online 360° video streaming en onderzoek bezoekersstromen op Pukkelpop    9 aug 2012

9 aug 2012

Het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM) van de UHasselt ontwikkelde de unieke 360° videotechnologie waardoor je de optredens op de Pukkelpop-website via Belgacom live stream kan bekijken alsof je zelf op het podium zou staan. Inclusief inzoomen én het feestende publiek bekijken, hoe je het zelf wil. Daarnaast bestuderen studenten verkeerskunde de bereikbaarheid van Pukkelpop via een eigen smartphone applicatie. Met de hulp van de festivalgangers willen ze de bezoekersstromen van en naar het festivalterrein in kaart brengen. De deelnemers maken kans op exclusieve backstage rondleidingen, een iPad en andere mooie prijzen.

360° live video streaming: alsof je zelf op het podium staat
Live online video streaming van concerten en festivals wordt steeds populairder. Het geeft je het gevoel dat je er bij bent, terwijl je eigenlijk gewoon achter je computerscherm zit. Ook via de Pukkelpop-website zullen vele optredens live uitgezonden worden. De technologie die het onderzoeksinstituut EDM van de UHasselt en UHasselt-spin offs Androme en Camargus ontwikkelden, verlegt dit jaar de grenzen van het live uitzenden op internet radicaal. Naast de gebruikelijke ‘directors cut’, zal dit jaar ook een immersieve 360 graden live stream aangeboden worden. Dat is een live video stream waarin de kijker zelf kan rondkijken, net zoals met Google Streetview bijvoorbeeld, maar dan met live bewegend beeld van op het hoofdpodium. Je kiest dus volledig zelf wat je wil zien. Je kan inzoomen op bijvoorbeeld de lippen van de zanger, maar je kan ook het feestende publiek bekijken vanuit je luie stoel.  Je staat in het centrum van de actie. De camera bevindt zich namelijk op een unieke plaats, van waar niemand anders het optreden kan volgen: het midden van het podium. Tegelijk met de live streaming op internet worden bepaalde optredens geprojecteerd op een 270 graden doek in het artiestendorp. Er komt ook een installatie in de VIP-ruimte.

Unieke beeldkwaliteit
Het unieke aan de 360 graden videotechnologie van de EDM is dat deze een kwaliteit biedt die zelfs voldoende is voor tv-uitzendingen, en simultaan verschillende presentatievormen toelaat. Momenteel wordt in het populaire EEN-programma ‘1000 zonnen’ zowel op woensdag als op vrijdag een rubriek uitgezonden die eveneens met deze 360 graden camera is geproduceerd. In het verleden werd de technologie al toegepast in samenwerking met Sporza, Ketnet en bij vele andere evenementen. De technologie werd ontwikkeld met steun van de Europese gemeenschap in het recent afgelopen 7de-kader geïntegreerde onderzoeksproject "2020 3D Media" en met steun van het Vlaamse Instituut voor Breedband Technologie (IBBT) in het O&O-project ‘Exploratieve televisie’.

Het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM), dat de videotechnologie ontwikkelde, is het ICT-onderzoeksinstituut van de Universiteit Hasselt. EDM doet sinds 1987 onderzoek in computerwetenschappen. Hun onderzoek focust op twee kerncompetenties: 'Visual Computing' en 'Human-Computer Interaction'.

Studenten verkeerskunde onderzoeken bereikbaarheid festival
Daarnaast voeren studenten verkeerskunde een onderzoek uit naar de bereikbaarheid van het festival. An Neven, doctoraatsstudente verkeerskunde, geeft meer uitleg: “We willen de bereikbaarheid van het festival onderzoeken, zodat we deze de volgende jaren kunnen verbeteren. We proberen hierbij voornamelijk bezoekersstromen van en naar het festivalterrein in kaart te brengen. Hiervoor ontwikkelden we de smartphone applicatie ‘Pukkelpop Trip Tracker’ voor Android-smartphones die de verplaatsingen registreert via GPS-coördinaten. Hoe meer mensen deze app gebruiken, hoe beter ons zicht op de huidige bereikbaarheid zal worden, en dus hoe beter we in staat zullen zijn om verbeterpunten aan te duiden. De gebruiker moet alleen maar de app downloaden. De GPS-coördinaten worden dan automatisch geregistreerd én anoniem verstuurd naar de onderzoekers.”

Knelpunten verbeteren
Tim De Ceunynck, doctoraatsstudent Verkeerskunde, vult aan: “Via een korte mini-enquête (2 minuten) die in de app zit, polsen we naar wat extra informatie (o.a. gebruik vervoersmiddel, vertrektijdstip) om achterliggende verplaatsingspatronen te achterhalen. Door de enquête in te vullen, maakt de gebruiker kans op een iPad, een exclusieve backstage rondleiding tijdens Pukkelpop, en andere mooie prijzen. Met deze informatie kunnen we de drukte van het verkeer op verschillende routes en doorheen de tijd in kaart te brengen. Hierdoor krijgen we beter zicht op de voornaamste knelpunten in de bereikbaarheid waardoor we verbetersuggesties kunnen aanreiken voor de komende festivaledities.” Je kan de app vanaf nu downloaden via https://play.google.com/store/apps/developer?id=IMOB.

Verkeerskunde: een unieke opleiding aan de UHasselt
Verkeerskunde is een unieke, vijfjarige bachelor-masteropleiding die enkel aangeboden wordt aan de UHasselt. De opleiding verkeerskunde focust op het thema mobiliteit. Studenten verkeerkunde verdiepen zich in de boeiende, complexe en steeds veranderende relatie tussen mens (gedrag), maatschappij (beleid – omgeving/milieu) en modi (verplaatsingsmogelijkheden). Na een driejarige bachelor volgt een tweejarige master, waarin ze zich verder kunnen specialiseren in verkeersveiligheid of mobiliteitsmanagement. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor toepassingen in real-life, praktijkopdrachten en werkbezoeken.