Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Ann Bessemans haalt shortlist ‘New Scientist Wetenschapstalent 2015’    9 sep 2015

Ann Bessemans haalt shortlist ‘New Scientist Wetenschapstalent 2015’
9 sep 2015

Onderzoekster Ann Bessemans (PXL-MAD/UHasselt) heeft de shortlist met vijf genomineerden gehaald in de verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent 2015. Daarmee beloont het blad baanbrekend onderzoek van jonge wetenschappers in België en Nederland. “Deze nominatie is een belangrijke erkenning voor de hele academische, typografische wereld”, aldus dr. Bessemans.

In de afgelopen weken kon het grote publiek zijn stem uitbrengen op 25 jonge wetenschappers uit België en Nederland. Ook een jury beoordeelde het onderzoek van alle kandidaten op impact, originaliteit en actualiteit. Op basis van al die stemmen werd een top vijf samengesteld. Naast Ann Bessemans gaat het om Sara Bals (Universiteit Antwerpen), Teun Bousema (Radboud Universiteit Nijmegen), Maaike Kroon (Technische Universiteit Eindhoven) en Cedric Ryngaert (Universiteit Utrecht).

De vijf kanshebbers strijden op 24 september tijdens een ‘superfinale’ in Amsterdam om de titel van New Scientist Wetenschapstalent. Daar moeten ze hun onderzoek voorstellen en krijgen ze enkele pittige vragen voorgeschoteld. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 1.500 euro, een kennisboekenpakket en een award.

“Belangrijke erkenning”
Ann Bessemans behaalde in 2012 haar doctoraatstitel met de ontwikkeling van een nieuw lettertype (‘Matilda’). Momenteel is ze als docente en onderzoekster verbonden aan PXL-MAD/UHasselt. Haar nominatie noemt ze alvast een “belangrijke erkenning voor de hele academische typografische wereld”. “In mijn domein gaan creativiteit en wetenschap hand in hand. Hoe komt het dat we bepaalde lettertypes vlotter kunnen lezen dan anderen? Welke parameters vertragen ons leesproces? Zonder degelijk wetenschappelijk onderzoek kan je geen antwoorden op die vragen formuleren. Maar de oplossing is een creatief ontwerp”, aldus dr. Bessemans in het UHasselt Magazine dat in oktober verschijnt.