Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Belgische Charcot Stichting kent 16.000 euro toe aan MS-onderzoek Niels Hellings    29 jan 2015

Belgische Charcot Stichting kent 16.000 euro toe aan MS-onderzoek Niels Hellings
29 jan 2015

Prof. dr. Niels Hellings, verbonden aan UHasselt-onderzoeksinstituut BIOMED, heeft van de Belgische Charcot Stichting een subsidie van 16.000 euro ontvangen voor zijn onderzoek naar de rol van beenmergstamcellen in het bevorderen van hersenherstel bij MS-patiënten. Het Fonds maakt elk jaar 200.000 euro vrij voor fundamentele en klinische onderzoeksprojecten rond de behandeling van MS (Multiple Sclerose). MS-onderzoek is een belangrijk speerpunt van BIOMED.

Multiple sclerose is een ongeneeslijke chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. In België leven er zo’n 11.000 personen met MS – of 1 op 1.000 Belgen, van wie bijna 3 keer meer vrouwen dan mannen. De Charcot Stichting schenkt – met deelname van de Nationale Belgische Sclerose Liga – dit jaar in totaal 221.000 euro aan Belgische onderzoekers.

Eén van de subsidies (van 16.000 euro) gaat naar prof. dr. Niels Hellings, verbonden aan het Biomedisch Onderzoeksinstituut van de UHasselt. “De beschikbare MS-medicatie is erg succesvol in het remmen van ziekte-opstoten, maar verandert niets aan de hersenschade die optreedt. Vooral voor patiënten met een progressief ziekteverloop, die nauwelijks reageren op de bestaande geneesmiddelen, is dit een groot probleem”, zegt professor Hellings. “In ons onderzoek gaan we na of een bepaald type stamcellen, dat uit het beenmerg van volwassenen kan geïsoleerd worden, hersenherstel kan bevorderen.”

www.charcot-stichting.org