Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Belgische wetenschappers roepen op tot onmiddellijke klimaatactie    19 nov 2015

Belgische wetenschappers roepen op tot onmiddellijke klimaatactie
19 nov 2015

Het wetenschappelijk bewijs is overweldigend: klimaatverandering vindt plaats en nu is het moment om er iets aan te doen. 350 Belgische wetenschappers uit 15 wetenschappelijke instellingen – waaronder de UHasselt – verenigen zich om hun bezorgdheid uit te drukken. “Als we toekomstige generaties willen beschermen, is actie in lijn met de klimaatdoelstellingen dringend nodig”, zo schrijven ze.

“We hebben vandaag overweldigend wetenschappelijk bewijs dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van het klimaat door de uitstoot van broeikasgassen. Tijdens de afgelopen decennia heeft de waargenomen opwarming op alle continenten en in oceanen geleid tot veranderingen in ecosystemen en samenlevingen, en daarmee hun kwetsbaarheid onthuld”, aldus de wetenschappers in de open brief. Om de verdere klimaatverandering te beperken zullen beleidsmakers, organisaties, individuen en lokale gemeenschappen “grondige maatregelen moeten nemen om de uitstoot in de komende decennia te verminderen”, zo klinkt het.

Klimaatconferentie
Leiders van meer dan 190 landen komen eind november samen in Parijs om te onderhandelen over een nieuw akkoord dat de klimaatverandering en bijhorende gevolgen moet beperken. Deze klimaatonderhandelingen hebben tot doel de uitstoot van broeikasgassen te verminderen om de wereldwijde stijging van de gemiddelde temperatuur te beperken tot maximum 2°C (of zelfs 1,5°C) ten opzichte van pre-industriële waardes.

Prof. dr. Francois Rineau (Centrum voor Milieukunde) ondertekende de open brief namens de UHasselt.

U vindt de integrale tekst en de namen van alle ondertekenaars op www.goodcop.be/nl.