Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Onderzoekers presenteren ‘slimmere’ versie Hibbot-revalidatierobot op Biomedica 2015    2 jun 2015

Onderzoekers presenteren ‘slimmere’ versie Hibbot-revalidatierobot op Biomedica 2015
2 jun 2015

Onderzoekers van de Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL stellen vandaag (2 juni) op de ‘Biomedica Summit 2015’ een ‘slimmere’ versie van de revalidatierobot Hibbot voor. “Een eerdere versie van de Hibbot werd eind 2014 voorgesteld, maar via een proces van rapid prototyping hebben we de robot met sensoren uitgerust”, zegt prof. dr. ir. Ronald Thoelen. De Hibbot is slechts een van de vele nieuwe producten en ideeën die op de Innovatiemarkt van het lifesciencescongres Biomedica (2-3 juni) in C-Mine worden gepresenteerd aan het grote publiek.

De Hibbot is een (revalidatie)robot die kinderen met een hersenletsel ondersteunt bij het rechtstaan én die hen vrij laat bewegen. “Kinderen met hersenverlamming kunnen meestal niet zelfstandig stappen. De Hibbot stabiliseert het bekken waardoor het kind handenvrij kan staan. De interactie met vriendjes, spelen en dagelijkse activiteiten worden op die manier gemakkelijker”, zegt ingenieur Dirk Wenmakers die de robot mee ontwikkelde.

Onderzoekers van de Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL hebben de robot ‘slimmer’ gemaakt. “We hebben extra sensoren aangebracht die de progressie van kinderen kunnen opvolgen. De data worden naar de cloud gestuurd, zodat kinesisten de gegevens kunnen raadplegen en de patiëntjes een revalidatie op maat kunnen bieden”, aldus prof. dr. ir. Ronald Thoelen (UHasselt). De sensoren meten de snelheid van stappen, de stapgrootte en de houding van de romp van het kind. “Daarnaast worden ook de voeten tijdens het gebruik van de Hibbot gefilmd.”

Snel van idee naar product
De UHasselt en Hogeschool PXL zetten maximaal in op ‘rapid prototyping’ in de zorg. Professor Ronald Thoelen: “We willen de termijn van idee tot product inkorten door dit idee te vertalen in een prototype. Bij rapid prototyping worden technologieën snel getest en gevalideerd in een reële zorgomgeving.”

De met sensoren uitgeruste Hibbot is het resultaat van zo’n rapid prototyping. “Dirk Wenmakers pitchte het idee tijdens de Prototyping Innovations in Healthcare-workshop, die de UHasselt, PXL, LifeTechLimburg en het Innovatiecentrum Limburg in april organiseerden. Onderzoekers en ondernemers konden er hun innovaties voor de zorgsector voorstellen. Vervolgens gingen de UHasselt en PXL aan de slag met het beste idee”, aldus prof. dr. ir. Thoelen. Op de Biomedica Summit in Genk wordt de nieuwe versie van de robot dan aan het grote publiek voorgesteld.

Dirk Wenmakers: “We willen de Hibbot ook uitbreiden, zodat hij eveneens voor andere aandoeningen gebruikt kan worden. Zo behoren opschalen en gebruik voor volwassenen tot de mogelijkheden.”

Over Biomedica
De Biomedica Summit 2015 brengt onderzoekers, ondernemers, patiënten en zorggebruikers samen rond het thema ‘Health Innovations’ en dit tijdens een waaier van lezingen, sessies en debatten. Biomedica wordt om beurten georganiseerd door Nederland (Maastricht University en TU/Eindhoven), Duitsland (RWTH Aachen University en Forschungscentrum Jülich) en België (UHasselt en ULg). Deze (negende) editie wordt – voor het eerst in het bestaan van het internationale congres – georganiseerd door LifeTechLimburg/UHasselt.


De Hibbot in actie zien? Surf naar www.youtube.com/watch?v=EnUMUBqaeWU&feature=youtu.be en www.youtube.com/edit?o=U&video_id=06oWofKRHyU.