Architectuurstudenten buigen zich over duurzaam bouwen in Vietnamees kustgebied    20 feb 2017

Architectuurstudenten buigen zich over duurzaam bouwen in Vietnamees kustgebied
20 feb 2017

Twintig masterstudenten architectuur trokken begin februari naar Ton Duc Thang University (TDTU) in Ho Chi Mihn. Het bezoek is een voorbereiding op ‘Studio Vietnam’, waarbij de studenten duurzame projecten moeten ontwerpen voor overstromingsgevoelige gebieden. De focus in deze ontwerpstudio ligt op het kustgebied van Can-Gio.

De workshop in Ho Chi Mihn moet de studenten voorbereiden op Studio Vietnam, volgend semester. De 20 UHasselt-masterstudenten en de 23 Vietnamese bachelorstudenten architectuur krijgen daarin de opdracht om duurzame projecten te ontwerpen die een antwoord (kunnen) bieden op de steeds groter wordende waterproblematiek in het gebied, de gevolgen van klimaatverandering en de bevolkingsgroei. Thema’s als werkgelegenheid, toerisme en natuurbescherming komen eveneens aan bod.

Tijdens hun bezoek verkenden de studenten de projectsite en volgden ze lezingen. “Deze ontmoeting was de ideale gelegenheid om alvast eerste ideeën uit te wisselen en nieuwe inzichten te vergaren. Een leerrijke, maar ook cultureel verrijkende ervaring”, zegt deelnemer Sijmen Van Otterdijk. Ook in de komende maanden volgen nog uitwisselingen en (plaats)bezoeken.

De UHasselt-studenten werden/worden begeleid door prof. arch. Jo Berben, arch. Maria Leus, prof. dr. Oswald Devisch en drs. Dirk Osinga.

Kijk op de wereld
De faculteit Architectuur en kunst heeft al een doorgedreven samenwerking met Ton Duc Thang University. Zo is er een gezamenlijk doctoraatsonderzoek opgestart én biedt de faculteit ondersteuning bij de uitbouw van de TDTU-master architectuur. Studio Vietnam past ook binnen die laatste samenwerking.

Studio Vietnam maakt deel uit van het internationale keuzetraject binnen de masteropleiding. “Net zoals Studio Tanzania vormt ook deze ontwerpstudio een ideale manier om ons netwerk in het Zuiden verder uit te breiden en te versterken. Maar ook voor onze studenten is het een mooie kans om hun kijk op de wereld te verbreden”, zegt dr. Els Hannes (coördinator internationalisering faculteit Architectuur en kunst).