‘Schaduwbouwteam’ met studenten volgt werken aan Bouwcampus op    17 feb 2017

‘Schaduwbouwteam’ met studenten volgt werken aan Bouwcampus op
17 feb 2017

Elf UHasselt/PXL-studenten van drie verschillende opleidingen zullen de komende maanden de werken aan de ‘Bouwcampus’ in Diepenbeek mee opvolgen. Het reallifeproject, waarbij theorie naadloos overgaat in praktijk, is een samenwerking met Confederatie Bouw Limburg.

De Bouwcampus in Diepenbeek moet de spil worden van de Limburgse bouwsector. Het huisvest zowel Confederatie Bouw Limburg als de Construction Academy (die de kennis en innovaties rond bouw moet laten doorstromen naar het werkveld). De eerste steen werd enkele weken geleden gelegd, intussen zijn de werfwerken in volle gang.

Elf studenten – twee studenten industrieel ingenieur, vijf studenten architectuur en vier PXL-studenten bouw en EM Klima – zullen die werken de komende maanden mee opvolgen. Zo zullen de industrieel ingenieurs in spe een seismische stabiliteitsberekening moeten uitvoeren waarbij ze de weerstand van het gebouw tegen aardbevingen controleren en structurele oplossingen uitdokteren.

De architectuurstudenten gaan dan weer aan de slag met het zogenaamde BIM-model (Building Information Modelling), een 3D-voorstelling van de fysieke en functionele kenmerken van het gebouw. Alle teamleden zullen de werf regelmatig bezoeken én – via presentaties en/of een blog – moeten terugkoppelen met medestudenten over de voortgang ervan.

Kick-off
De studenten gaven op 17 februari de aftrap voor het project. Dat gebeurde met een sessie op campus Diepenbeek waarin Confederatie Bouw Limburg, HVC architecten, GdB Engineering en aannemer Gijbels meer uitleg kwamen geven over onder meer ontwerp, stabiliteit, energie en organisatie.

“Met dit project geven we onze studenten de kans om een groot bouwproject van heel nabij te volgen én kennis te maken met de nieuwste bouwtechnieken. Theorie en praktijk vloeien dus perfect in elkaar over”, zeggen prof. dr. ir. arch. Griet Verbeeck (faculteit Architectuur en kunst) en prof. dr. ing. Bram Vandoren (faculteit Industriële ingenieurswetenschappen).

Het is bovendien de eerste keer dat alle bouw-gerelateerde opleidingen in het Limburgse hoger onderwijs – over disciplines en faculteiten heen – de handen in elkaar slaan.