Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Stijn Bijnens, Mariana Mazzucato en Morten Bennedsen worden UHasselt-eredoctor    22 feb 2017

Stijn Bijnens, Mariana Mazzucato en Morten Bennedsen worden UHasselt-eredoctor
22 feb 2017

Op dinsdag 30 mei 2017 zal de UHasselt een eredoctoraat uitreiken aan Stijn Bijnens, Mariana Mazzucato en Morten Bennedsen. “Het is eigen aan disruptieve tijden dat innovaties elkaar in snel tempo opvolgen. Onze nieuwe eredoctoren dragen via hun werk elk op hun eigen manier bij aan de verandering van dat innovatieproces”, zegt rector Luc De Schepper.

De UHasselt zet haar geboortedag (28 mei) al jaren extra luister bij met de uitreiking van eredoctoraten. In de afgelopen vier decennia eerde de universiteit al meer dan zestig wetenschappers, denkers, architecten, kunstenaars… uit binnen- en buitenland.

Dit jaar krijgt de ceremonie het thema ‘Changemakers in Innovation’ mee. “We leven in een tijdperk waarin haast eindeloos geïnnoveerd wordt. Het thema nodigt uit tot een debat over de rol van de overheid, het durfkapitaal en familiale ondernemingen in het aanwakkeren van innovatie en duurzame groei”, aldus rector Luc De Schepper.

Want wie moet het voortouw nemen in die innovatie (of zou dat moéten doen)? Wie bepaalt de innovatieagenda en het tempo? Kun je innovatie überhaupt sturen? “De sterkte van onze drie nieuwe eredoctoren is dat zij elk een licht kunnen werpen op zulke vragen. Zij zoeken elk naar betere manieren om te leren van het verleden en te innoveren voor de toekomst. Ze dragen elk bij aan de verandering van innovatie.”

De UHasselt nomineert drie nieuwe doctores honoris causa:

Mariana Mazzucato is hoogleraar innovatie-economie. Ze maakte vooral naam met haar boek ‘The Entrepreneurial State: Debunking Public vs. Private Sector Myths’, waarin ze argumenteert en illustreert hoe belangrijk een investerende, innoverende overheid is voor een slimme en duurzame groei. Met haar boek doorprikt ze de mythe van een bureaucratische overheid versus een dynamische, innovatieve privésector. Vanaf 1 maart is ze verbonden aan het University College of London (UCL), waar ze het gloednieuwe Institute for Innovation and Public Purpose zal leiden.

Morten Bennedsen (verbonden aan het Institut Européen d'Administration des Affaires of INSEAD) focust in zijn onderzoek op het familiaal kapitaal en de familieonderneming. Volgens Bennedsen slagen grote én kleine familiale ondernemingen erin om, op eigen kracht, bij te dragen aan duurzame groei door (risicovolle) investeringen en innovatie. Daarmee doorbreekt hij het vaak nog gangbare beeld – ‘behoudsgezind’ en ‘risico-avers’ – over familiale bedrijven. Innovatie en ondernemerschap zijn in dat opzicht met andere woorden niet louter een zaak van financiële markten en durfkapitaal…

Stijn Bijnens (die hoge toppen scheerde als ondernemer) incarneert het durfkapitaal én de overheid: als algemeen directeur van LRM investeert hij via overheidskapitaal in infrastructuur, onderzoek, onderwijs én in risicovolle privéondernemingen. Een geslaagde combinatie, zo blijkt vandaag in Limburg. Want dat de sociale en economische ruggengraat van deze provincie na de mijnsluiting en de sluiting van Ford Genk niet geknapt is, is onder meer zijn verdienste én die van LRM.