Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

UHasselt-masterstudenten en Genkse bedrijven boren nieuwe kansen aan in onderwijsproject    25 mei 2016

UHasselt-masterstudenten en Genkse bedrijven boren nieuwe kansen aan in onderwijsproject
25 mei 2016

UHasselt-masterstudenten Management werkten ook dit jaar weer samen met acht Genkse bedrijven en organisaties voor een uniek onderwijsproject. Samen met de bedrijfstop namen de studenten het businessmodel onder de loep én zochten ze naar tot nu toe onbenutte opportuniteiten. Het project – waarin de Stad Genk, UHasselt en het Genkse bedrijfsleven de krachten bundelen – kadert in het vak ‘Business Modelling’ van UHasselt-gastprofessor Matty Paquay.

UHasselt-gastprof Matty Paquay, internationaal erkend specialist in Business Model Design, zette vorig academiejaar een cursus op poten om studenten van de opleiding Master of Management in te wijden in het ontwerpen en evalueren van businessmodellen. “Decaan Piet Pauwels en ik ontwikkelden een nieuwe, praktijkgerichte aanpak waarbij samenwerking tussen studenten en ondernemers centraal staat. Een samenwerking die een win-win creëert.” De cursus trekt studenten van over de hele wereld aan.

Aan deze tweede editie van het Business Model Design-project namen 35 studenten en acht Genkse bedrijven en organisaties deel: BME, C-Mine Crib, Garden Center T, Groep Vandeweyer, Incubathor, KRC Genk, Spronken Orthopedie en White Light. Samen met de masterstudenten analyseerden ze hun businessmodel. Vervolgens zochten de studenten naar verbeterpunten en opportuniteiten die tot hiertoe onbenut bleven.

Helikoptervisie
Tijdens de voorstelling van de resultaten, vandaag 25 mei, toonden de deelnemers zich zeer tevreden. “We hebben iets zinvols kunnen doen voor een bedrijf én voor de samenleving. Dat doet ons zelfvertrouwen groeien. Deze cursus maakt ons klaar voor de praktijk”, zegt de Jordaanse studente Leena Awni Issa Haddad. Ook aan de kant van de ondernemers klonk er veel lof. “Dit traject is een aanrader, al was het maar om even vanuit de helikopter naar de eigen organisatie te kijken”, aldus Patrick Janssens (KRC Genk).

Het bedrijf Euroserre nam vorig jaar deel en boekte intussen al een eerste succes. “We hebben de resultaten gebruikt om een zakenreis te organiseren naar Ierland, waar we op zoek gingen naar nieuwe klanten. Via ons business model canvas bepaalden we exact het profiel van het klantensegment dat we wilden aanboren. Op basis van dat profiel hebben we gericht afspraken vastgelegd. En met resultaat: we hebben er ondertussen een verdeler bij”, aldus Stijn Lemmens.

Voortrekkersrol
Wim Dries, burgemeester van Stad Genk, gelooft in dit bijzondere onderwijsproject in zijn stad. “Als stad hebben we de ambitie om een sterk ondernemingsbeleid te ontwikkelen dat zoveel mogelijk facetten omvat. ”, zegt hij. “Wij hebben een goede band met onze ondernemers en zijn dan ook onmiddellijk ingegaan op de vraag van UHasselt. We bieden al langer initiatieven die het ontwerpend denken in ondernemingen ondersteunen. Door dit project kunnen we ook Business Model Design aan dat palmares toevoegen.”

Piet Pauwels, decaan faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen, bevestigt dat de UHasselt met deze opleiding een relevante brug heeft weten te slaan tussen de academische managementopleiding en het ondernemerschap in de regio. “De opleiding loopt in de kijker. Specialisten zoals Matty Paquay worden in het buitenland gevraagd om deze aanpak over te dragen. Hij is ervan overtuigd dat onze regio een belangrijke rol kan spelen in het ontwerpen en het visueel voorstellen, niet alleen van businessmodellen, maar ook van andere processen zoals bedrijfsorganisatie, productontwikkeling of service design.”