Logo UHasselt

menu

UHasselt


Nieuws

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Vincent Stevens wint EOS-prijs 2016    21 dec 2016

Vincent Stevens wint EOS-prijs 2016
21 dec 2016

Biochemicus Vincent Stevens (UHasselt/UAntwerpen) heeft op 20 december de EOS-Prijs 2016 ontvangen, een award voor de beste masterthesis in de exacte wetenschappen. De UHasselt-doctorandus deed onderzoek naar luchtzuiverende bacteriën op klimopplanten. De prijs levert hem onder meer een publicatie in Eos Magazine op.

Vincent Stevens studeerde in juni af als master in de biochemie, na een opleiding die hem via de UHasselt naar de UAntwerpen bracht. Voor zijn thesis deed hij, onder leiding van professor Jaco Vangronsveld, onderzoek naar fytoremediatie bij klimopplanten. “Dat staat voor het schoonmaken van vervuilde omgevingen met behulp van planten en hun microben. De natuur zichzelf laten opkuisen, zeg maar”, aldus de winnaar.

Dieseluitlaatgassen
Voor zijn thesisonderzoek vergeleek de biochemicus bacteriën op klimopbladeren uit een stedelijke omgeving – met veel luchtvervuiling – met die van klimopbladeren uit een ongeschonden natuuromgeving. Stevens ontdekte daarbij dat op klimopbladeren uit een sterk vervuilde omgeving veel bacteriën te vinden zijn die dieseluitlaatgassen afbreken. “En dat opent perspectieven. Door planten met deze bacteriën te gaan verrijken, kunnen we hun vermogen om de lucht te zuiveren drastisch verbeteren. Zo zouden we in steden kleine groene luchtzuiveringsstations kunnen creëren.”

De EOS-laureaat zal zijn onderzoek verder uitwerken in een doctoraat aan het Centrum voor Milieukunde.

Meeste stemmen van publiek
De redactie van het populairwetenschappelijke magazine EOS selecteerde Stevens’ werk uit 149 inzendingen. “Het onderzoek van Vincent Stevens slaat een brug tussen fundamenteel onderzoek (welke bacteriën leven er op de bladeren van planten?) en toegepast onderzoek (kunnen die bacteriën van pas komen bij de bestrijding van luchtvervuiling?). Waar fytoremediatie van vervuilde bodems en water vrij goed is ingeburgerd, is dat voor luchtvervuiling veel minder het geval. Stevens levert met zijn identificatie en kweek van interessante bacteriën een waardevolle voorzet voor verder onderzoek en mogelijke toepassingen.”

Via een online poll liet de redactie ook haar lezers mee bepalen welke van de vijf genomineerden met de prijs naar huis zou gaan. Eos registreerde bijna 3.000 stemmen, die voor een kwart meespeelden in de eindbeslissing. Stevens kreeg zowel de meeste stemmen van het publiek (799) als de hoogste scores van de jury. Het levert hem, naast een iPhone 6S, straks ook een publicatie in Eos Magazine op.

Foto Johan Van der Hasselt